RDW-controle op APK en verzekering naar 100%

Met ingang van 2012 heeft de RDW de controle op APK- en verzekeringsplicht opgevoerd. Vanaf heden wordt niet meer steekproefsgewijs gecontroleerd, maar via een 100% bestandsvergelijk. Daarmee valt het overtreden van de verzekeringsplicht onder het administratieve recht en niet meer onder het strafrecht.

De ANWB ontving op 8 maart een brief waarin de nieuwe controlemethode werd aangekondigd. Vanaf heden krijgt de eigenaar van een auto met een verlopen APK volautomatisch en per direct een bekeuring in de bus. Hetzelfde geldt als de auto niet verzekerd is. De eigenaar ontvangt geen bekeuring als het voertuig is geschorst en niet op de openbare weg staat.

Dit is een onderwerp waar de KNAC haar leden kan helpen door een goede en duidelijke voorlichting. Uit eerdere aanscherping van het bestandsvergelijk met brom- en snorfietsen is bij de burger een hoop onvrede ontstaan. Toen was men namelijk niet op de hoogte van het feit dat niet-geschorste voertuigen die in de schuur staan, toch verzekerd moeten zijn. Dat zal voor auto’s in mindere mate gelden, omdat deze over het algemeen op de openbare weg staan. Maar bij eigenaren van motorfietsen en binnengestalde klassiekers kan dit mogelijk wel een punt zijn. Daarnaast is het goed dat voertuigeigenaren zich ervan bewust zijn dat zij nu een veel groter risico lopen om bekeurd te worden als de APK-datum is verlopen of als de verzekering niet adequaat is geregeld.

Op de website van de RDW is precies te zien hoe een voertuig geregistreerd staat, wanneer de APK vervalt en of de verzekeringsmaatschappij ook daadwerkelijk heeft doorgegeven dat het voertuig verzekerd is. Ga naar ‘voertuiggegevens raadplegen’ en vul het kenteken van de auto in.

Overigens is het een goed idee dat bezitters van voertuigen die onverzekerd rondrijden, worden aangepakt. Indien er schade wordt veroorzaakt, kan het niet verzekerd rondrijden immers enorme effecten hebben op de afhandeling van die schade. Meestal zijn onschuldigen daarvan het slachtoffer.

De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) – dé club voor liefhebbers van nieuwe auto’s, klassiekers, oldtimers, youngtimers, autonieuws, rijden en reizen – biedt zijn leden ook verzekeringen, pechhulp, youngtimer verzekering, oldtimer verzekering en auto advies. Lid worden?Reageren

 
 

 

Pechhulp

KNAC Pechhulp

KNAC Pechhulp

  • Hulp langs de weg
  • Vervangend vervoer
  • Transport van de auto


KNAC Mastercard Gold

De KNAC Mastercard Gold

De KNAC Mastercard Gold

  • Makkelijk betalen bij tolpoortjes
  • Aankopen 180 dagen verzekerd
  • Voor slechts 20 euro p/j


KNAC Lidmaatschappen

KNAC lidmaatschappen

Lidmaatschap met pechhulp:

  • In binnen- of buitenland
  • Basis of uitgebreide dekking
  • Met nog diverse opties….
Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club