Nederlander Jan Bruijn ontdekt bijzondere FIAT Typo 5 uit 1913

FIAT Typo 5 1913De Nederlander Jan Bruijn van Galleria Style & Auto in Joure heeft in Rusland een kostbare FIAT Typo 5 uit 1913 ontdekt. De 99-jaar oude ‘barnfind’ was eigendom van Baron generaal Wrangel, opperbevelhebber van het Wit-Russische leger. De FIAT verkeert in volledig originele staat en wordt 23 en 24 juni getoond op het Concours d’élégance Paleis het Loo in Apeldoorn.
 
Jan Bruijn van Galleria Style & Auto in Joure is bedenker en voormalig organisator van Concours d’élégance Paleis het Loo in Apeldoorn. Bruijn heeft zich gespecialiseerd in vooroorlogse automobielen en heeft naar eigen zeggen een breed netwerk dat weet wat hij zoekt. Bruijn werd zes jaar geleden getipt over het bestaan van deze FIAT Typo 5 en reisde naar de omgeving van St. Petersburg in Rusland om de auto met eigen ogen te bekijken. Daar kwam hij tot de ontdekking dat de zogenoemde Torpedo-carrosserie met een dual windshield en het lederen dak volledig origineel zijn. Gezien de Franse verlichting en dashboardmeters lijkt Rothschild de oorspronkelijke carrosseriefabrikant te zijn geweest.
 
Research in het Fiat-archief in Turijn is nog volop in gang, maar al snel werd duidelijk dat deze FIAT met chassisnummer 16213 en motornummer163 indecember 1913 is uitgeleverd als chassis aan Fiat-agent Loste in Triëste, waarna de auto aan generaal Wrangel werd geleverd. De FIAT 50/60 HP Typo 5 was FIAT’s topmodel en een van de snelste auto’s uit zijn tijd. Het ontdekte exemplaar is voorzien van cardanaandrijving, een 55A-motor met een cilinderinhoud van 9.025 cc en een brandstoftank van 180 liter. Tevens staat het stuurwiel in een opvallend sportieve stand en de achteras werd voorzien van ‘dubbellucht’ (dubbele banden/wielen).
 
De FIAT Typo 5 van Wrangel is sinds een jaar in Nederland en zal voor het eerst worden getoond op het Concours d’élégance Paleis het Loo. Jan Bruijn: “Dat zal de eerste keer zijn sinds het overlijden van Wrangel. Het is zeer aannemelijk dat de FIAT na 1928 nooit meer is gebruikt. Dat verklaart de originele staat van de auto; hij is nooit gerepareerd of gerestaureerd.” Bruijn heeft de intentie om de FIAT na het Concours gangbaar te maken. “Daarbij zal met de grootst mogelijke voorzichtigheid worden geopereerd, want het patina van de FIAT is na 84 jaar stilstand volstrekt uniek. De FIAT is dan ook een toekomstige kanshebber voor de Preservation Award op het beroemde Pebble Beach Concours.”
De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) – dé club voor liefhebbers van nieuwe auto’s, klassiekers, oldtimers, youngtimers, autonieuws, rijden en reizen – biedt zijn leden ook verzekeringen, pechhulp, youngtimer verzekering, oldtimer verzekering en auto advies. Lid worden?Reageren

 
 

 

Pechhulp

KNAC Pechhulp

KNAC Pechhulp

  • Hulp langs de weg
  • Vervangend vervoer
  • Transport van de auto


KNAC Mastercard Gold

De KNAC Mastercard Gold

De KNAC Mastercard Gold

  • Makkelijk betalen bij tolpoortjes
  • Aankopen 180 dagen verzekerd
  • Voor slechts 20 euro p/j


KNAC Lidmaatschappen

KNAC lidmaatschappen

Lidmaatschap met pechhulp:

  • In binnen- of buitenland
  • Basis of uitgebreide dekking
  • Met nog diverse opties….
Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club