Oppassen met ethanol in benzine

dudok-benzinestation-0514

Na de komst van loodvrije benzine hebben we nu ook te maken met euro 95 benzine waarin gemiddeld 5 procent ‘duurzaam geproduceerde en milieuvriendelijke’ ethanol is bijgemengd. Dit percentage zal de komende jaren geleidelijk worden opgevoerd tot 10 procent in 2020.

In Duitsland en Frankrijk is dit onder de naam E10 trouwens
al leverbaar. Om de klopvastheid van deze benzines (risico van pingelen) hoeft men zich zeker voor bestaande en oudere motoren geen zorgen te maken. Met uitzondering van de eerste generatie direct ingespoten benzinemotoren draaien ook oudere klassiekers er doorgaans goed op. Wel is de smerende werking van ethanol nog minder dan van de toch al schrale loodvrije benzines.

Ethanol is bovendien behoorlijk corrosief en tast pakkingen en kunststof leidingen aan. Bij benzinetanks die ooit behandeld zijn met een kunststof coating om lekken en inwendig roesten te voorkomen, kan deze coating oplossen en motorschade veroorzaken. Omdat ethanol enigszins hygroscopisch is, bestaat het risico dat zich onder in benzinetanks water ophoopt – meer dan door normale condensvorming.

Millers en Bardahl leveren speciale additieven om problemen met ethanolbenzine – schrale bovensmering en corrosievorming – te voorkomen. Zo is VSPe Power Plus Multishoot van Millers Oils in onze webshop verkrijgbaar. Verder raden wij aan zelfs bij recente ‘youngtimer’ klassiekers alle leidingen en pakkingen in het benzinecircuit regelmatig te controleren en te vervangen door materialen die tegen ethanol bestand zijn en een paar keer extra de benzinetank af te tappen om eventueel water te laten weglopen. Inmiddels bevatten ook de duurdere superbenzines (Shell V-power, BP Ultimate, Total Excellium) ethanol. Wie meer of andere ervaringen heeft op dit gebied is welkom die te melden via ledenservice@knac.nl.

 

Tags: , ,

De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) – dé club voor liefhebbers van nieuwe auto’s, klassiekers, oldtimers, youngtimers, autonieuws, rijden en reizen – biedt zijn leden ook verzekeringen, pechhulp, youngtimer verzekering, oldtimer verzekering en auto advies. Lid worden?Reageren

 
 

 

Pechhulp

KNAC Pechhulp

KNAC Pechhulp

  • Hulp langs de weg
  • Vervangend vervoer
  • Transport van de auto


KNAC Mastercard Gold

De KNAC Mastercard Gold

De KNAC Mastercard Gold

  • Makkelijk betalen bij tolpoortjes
  • Aankopen 180 dagen verzekerd
  • Voor slechts 20 euro p/j


KNAC Lidmaatschappen

KNAC lidmaatschappen

Lidmaatschap met pechhulp:

  • In binnen- of buitenland
  • Basis of uitgebreide dekking
  • Met nog diverse opties….
Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club