Autobelastingen fors hoger dan buurlanden

autokosten-0914-02 

De autobelastingen zijn in ons land een stuk hoger dan in onze buurlanden. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB. De kosten zijn vooral hoger vanwege hogere belastingen op aanschaf (BPM), bezit (motorrijtuigenbelasting) en gebruik (accijns op brandstoffen).

In ons land is het aandeel belastingen in de maandelijkse autokosten 36 procent bij een benzineauto en 39 procent bij een diesel. Bij onze buurlanden lopen die percentages uiteen van 20 procent (in Luxemburg) tot 28 procent (België).  Een gemiddelde benzineauto kost volgens de ANWB in Frankrijk 512 euro per maand en ons land 631 euro. Diesels zijn het gunstigst in Luxemburg waar ze 597 euro per maand kosten, terwijl dat in Nederland 767 euro per maand is.

De ANWB heeft de kosten inzichtelijk gemaakt aan de hand van twee rekenvoorbeelden en die inmiddels ook aan de vaste Kamercommissie Financiën gestuurd. De ANWB wil met deze brief bereiken dat de kabinet met betere voorstellen voor autobelastingen komt in de Autobrief die over de belastingdruk voor auto’s gaat in de periode van 2016 – 2019.

De complete factsheet van de ANWB over de autokosten is hier te downloaden.

 

 

Tags: , , ,

De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) – dé club voor liefhebbers van nieuwe auto’s, klassiekers, oldtimers, youngtimers, autonieuws, rijden en reizen – biedt zijn leden ook verzekeringen, pechhulp, youngtimer verzekering, oldtimer verzekering en auto advies. Lid worden?Reageren

 
 

 

Pechhulp

KNAC Pechhulp

KNAC Pechhulp

  • Hulp langs de weg
  • Vervangend vervoer
  • Transport van de auto


KNAC Mastercard Gold

De KNAC Mastercard Gold

De KNAC Mastercard Gold

  • Makkelijk betalen bij tolpoortjes
  • Aankopen 180 dagen verzekerd
  • Voor slechts 20 euro p/j


KNAC Lidmaatschappen

KNAC lidmaatschappen

Lidmaatschap met pechhulp:

  • In binnen- of buitenland
  • Basis of uitgebreide dekking
  • Met nog diverse opties….
Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club