Raad van State geeft groen licht milieuzone Utrecht

De Raad van State heeft in het hoger beroep dat door de KNAC en de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) was ingesteld tegen de invoering van de milieuzone in Utrecht, in het voordeel van de gemeente Utrecht beslist. Tegen deze beslissing is geen hoger beroep meer mogelijk.

“Het is jammer voor onze 11.500 leden en spijtig voor de inwoners van Utrecht”, zo reageerde KNAC-directeur Peter Staal op de uitspraak. “De invoering van de milieuzone in Utrecht heeft nu alles bij elkaar al 10 miljoen euro gekost, zonder meetbaar effect. We hebben ons uiterste best gedaan om de milieuzone ongedaan te maken, maar het eindigt hier voor ons.”

De milieuzone in Utrecht werd in 2015 ingevoerd en weert dieselauto’s van voor 1 januari 2001 uit de binnenstad. De KNAC is vanaf het begin een fel tegenstander geweest van de milieuzone, omdat het effect vrijwel nihil is, andere maatregelen zoals het gebruik van schonere stadsbussen veel effectiever zijn en omdat er een lappendeken van allerlei verschillende milieuzones in Nederland dreigt te ontstaan waaruit de automobilist geen wijs kan worden.

De KNAC heeft tot aan de hoogst mogelijke instantie de invoering van de milieuzone in Utrecht aangevochten, maar dus niet gewonnen. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft een gemeentebestuur beoordelingsruimte bij het nemen van een verkeersbesluit. Dat betekent dat de “absolute noodzaak van een verkeersbesluit niet hoeft te worden aangetoond”. Het is voldoende dat het milieubelang wordt gediend en dat het gemeentebestuur inzichtelijk maakt hoe de belangen, voor en tegen de milieuzone, tegen elkaar zijn afgewogen, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

Tags:

De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) – dé club voor liefhebbers van nieuwe auto’s, klassiekers, oldtimers, youngtimers, autonieuws, rijden en reizen – biedt zijn leden ook verzekeringen, pechhulp, youngtimer verzekering, oldtimer verzekering en auto advies. Lid worden?Reageren

 
 

 

Pechhulp

KNAC Pechhulp

KNAC Pechhulp

  • Hulp langs de weg
  • Vervangend vervoer
  • Transport van de auto


KNAC Mastercard Gold

De KNAC Mastercard Gold

De KNAC Mastercard Gold

  • Makkelijk betalen bij tolpoortjes
  • Aankopen 180 dagen verzekerd
  • Voor slechts 20 euro p/j


KNAC Lidmaatschappen

KNAC lidmaatschappen

Lidmaatschap met pechhulp:

  • In binnen- of buitenland
  • Basis of uitgebreide dekking
  • Met nog diverse opties….
Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club