Forse stijging kleine snelheidsboetes

Nederlanders kregen fors meer boetes voor kleine snelheidsovertredingen in 2016. Dankzij nieuwe verkeerscamera’s kun je al een boete krijgen als je 1 kilometer te snel rijdt. Het aantal boetes voor minder dan 5 km/h te snel rijden steeg sinds 2014 met liefst 31 procent tot 3,1 miljoen bekeuringen. Dat meldt het AD op basis van gegevens die via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) zijn opgevraagd.

Uit de gegevens blijkt volgens het AD dat er vooral op snelwegen waar 130 km/h mag worden gereden veel meer kleine boetes worden uitgedeeld. 69.000 automobilisten kregen daar een bekeuring voor 1 kilometer te hard rijden. In werkelijkheid heeft de overtreder dan overigens 6 km/h te snel gereden, omdat er een meetcorrectie naar beneden wordt toegepast van 5 km/h.

Verkapte belasting

De politievakbond ANPV is niet te spreken over het innen van zoveel boetes voor kleine snelheidsovertredingen en spreekt over een verkapte vorm van belasting. Geert Priem, voorzitter van de ANPV, zegt dat het soms nodig kan zijn om een paar kilometer te hard te rijden, bijvoorbeeld om veilig in te halen oefen gevaarlijke situatie te voorkomen. Het Openbaar Ministerie gaat volgens hem te ver door automobilisten op grote schala te bekeuren: “Dit frustreert mensen. Het is een verkapte vorm van belasting. Ook schaadt dit het gezag en de geloofwaardigheid van de politie. Het is veel belangrijker om huftergedrag harder aan te pakken, zoals bumperkleven en rechts inhalen.”

Het grote aantal bekeuringen is te ‘danken’ aan de vernieuwing van alle flitspalen in ons land. Ze werken digitaal werken en staan daardoor 24 uur per dag en zeven dagen week aan. Ook zijn er meer trajectcontroles. De nieuwe flitspaal die het meeste geld oplevert staat aan het Oostereind in Hilversum. Vorig jaar leverde die per uur 710 euro op. Over een heel jaar genomen kwam dat uit op 6.237.365 euro.

Tags:

De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) – dé club voor liefhebbers van nieuwe auto’s, klassiekers, oldtimers, youngtimers, autonieuws, rijden en reizen – biedt zijn leden ook verzekeringen, pechhulp, youngtimer verzekering, oldtimer verzekering en auto advies. Lid worden?Reageren

 
 

 

Pechhulp

KNAC Pechhulp

KNAC Pechhulp

  • Hulp langs de weg
  • Vervangend vervoer
  • Transport van de auto


KNAC Mastercard Gold

De KNAC Mastercard Gold

De KNAC Mastercard Gold

  • Makkelijk betalen bij tolpoortjes
  • Aankopen 180 dagen verzekerd
  • Voor slechts 20 euro p/j


KNAC Lidmaatschappen

KNAC lidmaatschappen

Lidmaatschap met pechhulp:

  • In binnen- of buitenland
  • Basis of uitgebreide dekking
  • Met nog diverse opties….
Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club