400 keer nostalgie op Oldtimerdag Lelystad

16 jun, 2019

De Nationale Oldtimerdag is in de loop der jaren uitgegroeid tot de grootste oldtimershow van de Benelux. Op zondag 16 juni wordt dit prachtige evenement voor de 35e keer gehouden. Liefst 400 historische automobielen zullen die dag pruttelend voorbij komen op de Bataviaboulevard in Lelystad.

Elk jaar kent het programma diverse hoogtepunten, gebaseerd op jubilea van vooraanstaande automerken. Ditmaal wordt een extra accent gelegd op 100 jaar Citroën, het 22e lustrum van het fameuze Franse automerk Bugatti en 100 jaar Alvis.

Citroën

“De historie kent vele markante persoonlijkheden die hun stempel drukten op de ontwikkeling van het automobiel. André Gustave Citroën is daar een voorbeeld van. De achterkleinzoon van de Amsterdamse groenten- en fruithandelaar Roelof Limoenman ontwikkelde zich tot een visionair. De zoon van Roelof (Bernhard) veranderde de naam in Citroen. André Citroën, zoon van de naar Parijs verhuisde Levie Citroen, heeft Nederlandse roots, waarbij hij op verzoek van een leraar een trema op de e in zijn naam zette, zodat de Fransen het beter konden uitspreken”, vertelt William van der Meulen, voorzitter van de organisatiecommissie. Samen met Citroën Nederland wordt een jubileumtentoonstelling gepresenteerd met vele modellen vanaf de A uit 1919.

Bugatti

Het ‘Bugatti Memorial’ schenkt in Lelystad aandacht aan hetgeen ‘Le Patron’ Ettore Bugatti (geboren in Milaan) en zijn zoon Jean ons aan rijdende kunstwerken achterlieten. “Bugatti begon zijn fabriek op het landgoed Chateau
St. Jean in het toen nog Duitse Molsheim in de Elzas. Het automerk spreekt tot en met vandaag tot de verbeelding van vele autoliefhebbers en de historische modellen zijn kostbare en exclusieve automobielen”, aldus Van der Meulen.
Het is een unicum dat liefst 15 modellen uit de periode van 1909 tot en met 1939 naast elkaar te zien zullen zijn.

Alvis

Alvis is een Brits merk dat voor de Tweede Wereldoorlog bekend werd door zijn sterke en betrouwbare open tourers. Het merk legde zich na de oorlog toe op de productie van enigszins statige drophead coupés en saloons. Een stijlicoon uit de Britse automobielgeschiedenis.

Roaring twenties

Naast deze presentaties schenkt de Nationale Oldtimerdag aandacht aan de ‘Belle Epoque’ (1890-1920) en ‘The Roaring Twenties’ (1920-1930). De oudste inschrijving tot nu toe is een zeldzame Peugeot 14 Deux Places 1897. Een primeur is de line-up van ‘Classic Super Cars’, met daarin automobielen uit de voorgaande decennia van merken als Ferrari, Aston Martin, Lamborghini, Jaguar en Maserati.

De Nationale Oldtimerdag in Lelystad is op 16 juni gratis toegankelijk en duurt van 09.00 tot 17.00 uur.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u