Amsterdam weert oudere dieseltaxi’s, bussen en brom-/snorfietsen

23 november 2017

De hoofdstad gaat vanaf 1 januari 2018 oudere taxi’s en autobussen met dieselmotor weren, evenals brom- en snorfietsen van voor 2011. De dieseltaxi’s die ouder zijn dan 2009 mogen de zone niet in en bussen en touringcars van voor 2005 evenmin.

Als milieuzone voor dieseltaxi’s en -bussen hanteert Amsterdam vanaf 1 januari 2018 het gebied binnen de Ring A10 met uitzondering van het stadsdeel Noord en enkele bedrijventerreinen. Voor de brom- en snorfietsen is de gehele bebouwde kom van Amsterdam per 1 januari taboe, behalve de dorpen Durgerdam, Holysloot, Ransdorp en Zunderdorp. Brom- en snorfietsen met een viertaktmotor kunnen een ontheffing aanvragen als ze niet ouder zijn dan 2008.

De milieuzone geldt ook voor oudere dieseltaxi’s en bussen die van buiten Amsterdam komen en ook als ze een buitenlands kenteken hebben. Ook de bussen die voor het openbaar vervoer worden gebruikt mogen niet ouder zijn dan 2005. Tot 1 mei geldt een waarschuwingsperiode voor overtreders, vanaf die datum worden daadwerkelijk boetes uitgedeeld.

Het doel van de milieuzone in Amsterdam is het terugdringen van de luchtverontreiniging. Volgens het stadsbestuur is het verkeer in de stad een grote veroorzaker van luchtverontreiniging. In 2025 wil Amsterdam zoveel mogelijk ‘uitstoot-vrij’ zijn. Individuele automobilisten worden met deze maatregel niet getroffen, maar de lappendeken van verschillende milieuzones in ons land en daarbuiten wordt hiermee wel weer groter.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u