Brussel wil stadstol invoeren

28 augustus 2019

De stad Brussel wil een kilometerheffing invoeren. De invoering zou binnen enkele jaren al kunnen ingaan. Dat heeft de Brusselse minister van Mobiliteit Elke van den Brandt in een interview verklaar. Haar collega in de Brusselse regering, minister van Financiën Sven Gatz , bestrijdt dat er al overeenstemming is over de stadstol.

De Brusselse regering – het gewest Brussel heeft een eigen parlement – hoopt dat Vlaanderen, Brussel en Wallonië samen een kilometerheffing kunnen invoeren. Maar het duurt de Brusselaars blijkbaar te lang: “Als er geen akkoord komt met Vlaanderen over de kilometerheffing, zetten we eigen stappen”, zegt minister Van den Brandt.

“Het moet een slim systeem van kilometerheffing worden dat met zoveel mogelijk factoren rekening moet houden”, zo zei de Brusselse minister. “We kunnen variëren in prijzen, afhankelijk van spits- of daluren, de plek van binnenrijden, de uitstootnorm en de grootte of het vermogen van de auto. Een kleinere auto betaalt minder dan een SUV, omdat ook het aspect verkeersveiligheid moet meespelen. Het is niet de bedoeling dat het een stadstol met één vast tarief wordt.”

In Brussel geldt al een milieuzone. Die wordt gecontroleerd door een camerasysteem met nummerplaatherkenning en een database, dat dus ook kan dienen om bestuurders te laten betalen als ze Brussel binnenrijden. Brussel is van plan het netwerk van slimme camera’s de komende tijd fors uit te breiden.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u