Diesel uit de gratie, particulieren rijden minder

27 augustus 2018

De dieselmotor is definitief uit de gratie in de personenauto. Bij het totaal aantal gereden kilometers van alle personenauto’s samen daalde het aantal kilometers van dieselauto’s met twee procent terwijl benzineauto’s een procent meer reden. Particulieren kochten mer auto’s in 2017, maar zijn er wel minder mee gaan rijden: gemiddeld 11.600 km per jaar, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat personenauto’s in 2017 in totaal nauwelijks meer zijn gaan rijden dan het jaar daarvoor. In 2016 was er wel een fikse stijging. Paticulieren reden minder, maar bedrijfsauto’s juist meer (twee procent meer), wat gezien de aantrekkende economie ook niet zo vreemd is.

Het totale aantal kilometers warm uit op 119,1 miljard. Bijna 79 procent kwam voor rekening van particulieren. Bijna tweederde van het aantal kilometers werd gereden door benzineauto’s (een procent meer dan in 2016), 29 procent door diesels (twee procent minder). LPG is als autobrandstof al jaren op zijn retour en die trend zette in 2017 door, want het aantal kilometers daalde met elf procent. De grootste stijging viel te noteren bij de ‘overige brandstoffen’ want daarvan namen de volledige elektrische auto’s en plug-in hybrides 20 procent meer kilometers af dan in 2016.

Het aantal zakelijke gereden dieselauto’s daalde in 2017 ook. Drie procent minder diesels waren geregistreerd op naam van een bedrijf, terwijl het aantal zakelijke benzineauto’s juist met tien procent steeg. De omwenteling is het best zichtbaar bij het aantal kilometers dat gereden werd met auto’s van een jaar of jonger. Daarvan werd in 2017 47 procent op diesel afgelegd. Bij auto’s van twee of drie jaar oud was dat aandeel nog bijna 63 procent. Ook particulieren keren diesel de rug toe. Bij particuliere auto’s van een jaar of jonger werd bijna twaalf procent van de kilometers afgelegd met een diesel tegen bijna 22 procent bij auto’s van twee of drie jaar oud.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u