Dit zijn de drukste dagen op de weg deze zomer

8 juli 2019

De zomervakantie is afgelopen weekend al begonnen voor het zuiden, komend weekend is het noorden aan de beurt en weer een weekje later heeft ook het midden van Nederland vakantie.

Deze vakantiespreiding moet ervoor zorgen dat de drukte op de wegen een beetje wordt verdeeld, maar als ‘half Europa’ in de auto stapt op weg naar het zuiden (of terug) dan loopt het verkeer op veel plaatsen toch hopeloos vast. Het vermijden van de drukste dagen is het belangrijkste advies dat we kunnen geven, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid vanwege de vaste in- en uitcheckdagen van vakantie-accomodaties.

Daardoor wordt er al komend weekend veel verkeersdrukte verwacht in Frankrijk en Duitsland, met een piek op de zaterdag. Ook de weekenden van 20 en 27 juli wordt het volgens de ANWB zeer druk in Frankrijk en Duitsland. De weekenden daarna zijn de gevreese ‘zwarte zaterdagen’ in Frankrijk, omdat de Fransen dan zelf vakantie hebben en massaal per auto onderweg zijn. Hou dus op 3 en 10 augustus rekening met enkele uren extra reistijd in Frankrijk. In Duitsland zal 3 augustus ook een zeer drukke dag worden. Verder moeten reizigers rekeningen houden met wegwerkzaamheden in Duitsland.

Om de verkeersdrukte in kaart te brengen heeft de ANWB zogenaamde verkeersdruktekalenders gemaakt. Je kunt ze hier bekijken. Daarnaast houdt de ANWB een overzicht bij van wegwerkzaamheden in het buitenland. Bekijk de werkzaamheden hier en plan je route aan de hand daarvan. Vertrouw niet blindelings op je navigatie, want bij opstoppingen zullen alle mensen in de file dezelfde ‘alternatieve route’ krijgen aangeboden, waardoor de kans op files daar ook toeneemt. Het is beter om een wat grotere boog om een knelpunt te maken, desnoods via provinciale wegen.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u