Duitse regering tegen snelheidslimiet

28 januari 2019

De inkt van het voorlopige rapport met voorstellen van de Verkeerscommissie van de bondsregering voor het terugdringen van de CO2-uitstoot is nog niet droog of de Duitse regering heeft zich al uitgesproken tegen een snelheidslimiet van 130 km/h.

Een regeringswoordvoerder liet dat vandaag in Berlijn weten. Afgelopen weekend sprak de minister van Verkeer zich al uit tegen zo’n maatregel: “De Duitse snelwegen zijn de veiligste wegen ter wereld. We werken nu met een richtsnelheid van 130 km/h en dat werkt prima.”

Inmiddels is ook duidelijk wat de andere plannen van de Verkeerscommissie zijn om de CO2-uitstoot te verminderen.

  • Voor 2021 moeten de accijnzen op diesel en benzine gelijkgetrokken worden (nu is de accijns op diesel in Duitsland 22 cent lager dan op benzine).
  • Vanaf 2023 moet de accijns op benzine met drie cent omhoog en daarna jaarlijks steeds met een cent tot 2030.
  • De wegenbelasting moet geheel woorden omgebouwd naar een CO2-belasting, ongeacht de brandstof.
  • In 2025 moet een kwart van de nieuwe auto’s elektrische aandrijving hebben en ion 203 de helft. De stimulering door de overheid met aankoopsubsidie moet doorgaan.
  • De tol voor vrachtauto’s moet afhankelijk worden van de CO2-uitstoot. Zuinig trucks zouden tot 75 procent minder tool moeten betalen.

Het gaat op dit moment nog om voorlopige plannen van de Verkeerscommissie. De 20-koppige commissie – met onder andere experts uit de autobranche en vertegenwoordigers van vakbonden en milieuorganisaties – presenteert eind maar een definitief rapport.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u