Filedruk stijgt binnen vijf jaar met 35 procent

30 oktober 2018

De verkeersdrukte en de daardoor veroorzaakte files nemen de komende jaren sterk toe. Binnen vijf jaar zouden automobilisten met een toename van de reistijd moeten rekenen van 35 procent.

Dat staat in een rapport dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens het rapport groeit de capaciteit van de wegen lang niet snel genoeg om de verwachte groei van het verkeer op te vangen. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, dat het rapport heeft gemaakt en valt onder het ministerie, verwacht dat er over vijf jaar tien procent meer autoverkeer is dan in het afgelopen jaar.

De filedruk steeg de voorbije jaren al snel. Op Prinsjesdag kondigde het kabinet bekend aan dat er tot 2030 zeker duizend kilometer aan rijstroken bij komt, onder meer op de drukke A2 en de A58. In totaal wordt er tot 2030 19 miljard gestoken in nieuwe wegen en de aanpak van knelpunten. Dat is overigens maar een fractie van wat het autoverkeer de schatkist opbrengt.

In maart maakte minister Van Nieuwenhuizen al 100 miljoen euro vrij om spitsstroken om te bouwen tot gewone rijstroken. Bovendien moeten van dat geld bergers worden betaald, die op drukke punten snel de weg vrij maken na een ongeval.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u