KNAC laat rally Parijs-Amsterdam-Parijs na 120 jaar herleven

25 apr, 2018 t/m 28 apr, 2018

In 1898 was de Rally Parijs-Amsterdam-Parijs de eerste grensoverschrijdende rally in Europa. In 2018, als de KNAC exact 120 jaar bestaat, laten wij dit prachtige evenement herleven. Het gaat om een driedaagse rally van Parijs naar Amsterdam, waar mogelijk via de oorspronkelijke route, met tussenstops in prachtige kastelen.

Niet lang nadat de eerste auto’s zich op de weg begaven, waren autopioniers al bezig om door races en rally’s de kracht, snelheid en betrouwbaarheid van de auto aan te tonen. Op 1 juli 1898 viel in Parijs het startschot voor de eerste grensoverschrijdende rally in Europa, die via België naar Amsterdam leidde. De veelal Franse ‘snelheidsduivels’ doorkruisten ons land met snelheden van 50, soms zelfs wel 60 kilometer per uur, iets waar men in Nederland nog lang niet aan gewend was.

Historisch traject

Van 25 tot en met 28 april 2018 vindt de revival van deze eerste internationale autorally richting Nederland plaats. In nauwe samenwerking met de specialisten van Classic Events is een driedaagse rit van Parijs naar Amsterdam samengesteld. De start vindt plaats in Chantilly bij Chateau Montvillargenne en voert via Dinant (Castel Pont de Lesse), Houthem (Chateau St. Gerlach) naar Kasteel Haarzuilens bij Utrecht. Er wordt overnacht in drie kastelen. De route volgt zoveel mogelijk het historische traject, met de tussenstops op bekende pleisterplaatsen. De finish vindt plaats op zaterdagmiddag bij Kasteel Haarzuilens. Tijdens het slotdiner in de prachtige balzaal worden de trofeeën uitgereikt.

Bezoekers die een stukje van de rally wilen zien kunnen op de zaterdag 28 april op één van de volgende plaatsen gaan kijkeen:
09:00                              Château st. Gerlach, start (Publiek welkom)
11.00                               Hotel De Kroon in Gennep (Publiek welkom)
12.30                               De Vereeniging in Nijmegen (Publiek welkom)
15.30                               Parc Broekhuizen te Leersum (Publiek welkom)
16.50                               Aankomst 1e auto bij Kasteel de Haar (Publiek welkom; € 5,= om toegang tot kasteeltuin te verkrijgen)

Vier categorieën

De rally staat open voor originele automobielen tot en met bouwjaar 1945. Er wordt gestreden in vier categorieën, onderverdeeld in een toerklasse en een sportklasse. Inschrijven is niet meer mogelijk want de rally zit helemaal vol. Meer informatie voor deelnemers en geïnteresseerden is te vinden op de website van het evenement: www.parijsamsterdam.nl.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u