Minder occasions geïmporteerd, meer geëxporteerd

3 juli 2019

De verkoop van gebruikte auto’s in Nederland is de eerste zes maanden van 2019 nagenoeg gelijk gebleven. Autobedrijven verkochten meer occasions, particulieren onderling deden minder zaken. De import van occasions daalde fors, de export nam echter juist flink toe. Dat meldt branchespecialist VWE.

Autobedrijven verkochten 609.413 gebruikte personenauto’s aan consumenten, 12.800 meer dan in het eerste halfjaar van 2018. De verkoop van gebruikte bedrijfauto’s steeg met negen procent. De Volkswagen Polo was ook in de eerste zes maanden van 2019 de meest populaire occasion, gevolgd door de VW Golf, Opel Corsa, Ford Fiesta en Renault Clio.

De import van gebruikte auto’s nam af met 14.644 auto’s tot 106.950. Dat is deels te wijten aan de grote voorraden bij autobedrijven. De import van gebruikte bedrijfsauto’s daalde nog sterker, met 19,4 procent.

Oude auto’s naar Libië

De export van occasions groeide flink in het eerste halfjaar. Er werden iets meer dan 150.000 autoi’s geëxporteerd, 19,6 procent meer dan vorig jaar en het hoogste aantal sinds 2012. Ook bij de bedrijfsauto’s groeide de export (17,8 procent). Polen blijft de belangrijkste exportbestemming voor Nederlandse occasions, maar het waren er wel minder dan vorig jaar. De export groeide heel sterk naar Libië, waar veel oude occasions heen gaan. Ook de export naar België en de Oekraïne nam toe. De export van gebruikte bedrijfsauto’s naar Ethiopië verviervoudigde.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u