Nog volop aanschafsubsidie voor gebruikte EV’s

8 september 2020

Binnen twee weken was het subsidiepotje voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto (EV) al leeg, maar wie een gebruikt exemplaar wil kopen, kan nog gebruik maken van 2.000 euro aankooppremie. Het subsidiepotje voor gebruikte EV’s zit namelijk nog voor meer dan de helft vol.

De aankoopsubsidie voor elektrische auto’s ging in op 1 juli van dit jaar. Voor een nieuwe EV die niet duurder was dan 45.000 euro (en minstens 12.000 euro) was de aankooppremie 4.000 euro voor een particulier die de auto kocht of via private lease aanschafte. De tien miljoen euro die hiervoor was uitgetrokken waren binnen twee weken op.

Anders liep het met de 7,2 miljoen euro die was gereserveerd als subsidie voor gebruikte elektrische auto’s. Daarvan is na ruim twee maanden nog niet eens de helft gebruikt. De ‘spelregels’ zijn overigens vergelijkbaar met die van de subsidie voor een nieuwe EV. De oorspronkelijke aanschafprijs mag niet hoger zijn dan 45.000 euro en niet lager dan 12.000 euro en de actieradius volgens de WLTP-norm niet minder dan 120 kilometer per acculading. In de pot zit nog subsidie voor bijna 2.000 gebruikte EV’s.

Het kan ook de moeite lonen om nog even te wachten tot 1 januari 2021 en dan een nieuwe EV te kopen. Voor 2021 is er namelijk een nieuwe subsidiepot van 27,9 miljoen.

Een lijst met alle elektrische auto’s die in aanmerking komen voor aanschafsubsidie vindt u hier.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u