Tips voor autorijden in zomerse omstandigheden

25 juni 2019

De zomer is voor veel mensen het meest aangename seizoen. Maar met de auto op weg gaan is lang niet altijd een pretje, zeker niet als de zon onbarmhartig schijnt. Daarom geven we enkele tips voor het rijden in de zomer.

Warme lucht kan niet weg in een auto en daarom blijft de temperatuur oplopen. Dit is niet zonder gevolgen voor de inzittenden: de ideale temperatuur om te rijden is ongeveer 21°C. Onze hersenen bestaan voor 85% uit water en als dat percentage 2% daalt omdat het lichaam te weinig vocht krijgt (te weinig drinken, veel zweten), zakt de energieproductie in de hersenen. Daardoor verslechtert het vermogen om je te concentreren.

Vanaf 27°C kunnen vermoeidheid, concentratieproblemen en benauwdheid optreden. Rijden in een wagen met een te hoge binnentemperatuur heeft eenzelfde risicofactor als rijden onder invloed van alcohol. Een interieurtemperatuur van 35°C komt volgens diverse studies overeen met 0,5 promille alcohol in het bloed. Volgens Amerikaans onderzoek zouden chauffeurs ook agressiever en prikkelbaarder worden in het verkeer.

Tips voor de inzittenden

  • Check voor vertrek de actuele verkeersinformatie. Probeer te voorkomen dat je onnodig lang stilstaat op de wegen in de brandende zon.
  • Een goede zonnebril is noodzakelijk omdat je anders last krijgt van je ogen door het felle zonlicht. Zeker als je tegen de zon in moet rijden.
  • Zorg dat je voldoende drinkwater in de auto bij je hebt en drink geregeld. Hou vooral ook baby’s en kleine kinderen goed in de gaten.
  • Hou medepassagiers (kinderen en huisdieren) uit de zon door bijvoorbeeld de achterzijramen van de auto af te dekken met een zonnescherm of handdoek
  • Laat de medepassagiers (en dus ook huisdieren) nooit achter in een afgesloten auto
  • Gebruik de airco, indien aanwezig, verstandig. Zet ‘m niet te koud, laat het verschil met de buitentemperatuur niet te groot worden (max. 5 of 6 graden), anders kan je onwel worden bij het uitstappen.
  • Parkeer de auto in de schaduw en/of gebruik een zonnescherm voor de voorruit. Rij weg met geopende ramen om de warmte snel uit de auto te krijgen.
  • Trek niet te veel kleding aan zodat je zelf zo min mogelijk warmte vasthoudt. Op weg naar een belangrijke meeting? Vertrek wat eerder, neem een setje extra kleding mee en verwissel van kleding op de plek van bestemming. Overdrijf niet, ga niet rijden met teenslippers aan.

Tips voor de auto

  1. Let op de temperatuurmeter. Loopt de motor warm? Schakel dan terug en draai meer toeren. Zet de airco uit, draai de kachel op de warmste stand en zet de blower vol aan en doe de ramen open, dan kan de motor zijn overtollige warmte kwijt. Loopt de auto nu nog steeds warm? Zoek een parkeerplek op en laat de motor afkoelen.
  2. Zorg dat de grille aan de voorzijde volledig vrij is zodat radiator zoveel mogelijk koude lucht vangt tijdens het rijden. Staat u op een warme zomerse dag in de file, dan kan de radiateur het niet meer alleen aan omdat er geen rijwind is en het (koel)water te weinig afkoelt in de radiator. Een ventilator zal dan gaan draaien om alsnog lucht door de radiateur te blazen en het water zo te koelen. Die ventilator heeft een thermostaatfunctie, waardoor hij ‘weet’ wanneer en hoe snel hij moet draaien.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u