Verkoop diesels op z’n retour

31 juli 2018

De Europese automarkt maakt hoogtijdagen mee, want nooit eerder werden er zoveel nieuwe auto’;s verkocht in het eerste zes maanden, namelijk 8,66 miljoen. Dat is 2,7 procent meer dan vorig jaar. Maar nog opvallender is wellicht dat de diesel op z’n retour is. De vraag nam af met 17 procent, waardoor het marktaandeel zakte tot 37 procent.

Tot de belangrijkste oorzaken behoren het dieselschandaal van het VW-concern dat de reputatie van de dieselmotor grondig heeft verpest, maar ook de hogere belastingdruk speelt een rol. Daardoor waren Noorwegen (-32%), het Verenigd Koninkrijk (-30%), Slovenië (-28%), Finland (-20%) en België (-20%) sterke dalers qua dieselverkoop.

Een sterke groei zien we bij de (deels) elektrisch aangedreven voertuigen. Er was een toename van 31 procent tot 450.200 exemplaren en het marktaandeel bedraagt nu 5,4 procent. Noorwegen is nog altijd koploper bij de elektrische voertuigen.

Weer meer SUV’s

Bijna een derde van de nieuw verkochte auto’s was in de eerste zes maanden een SUV-achtig model, namelijk 2,92 miljoen. De meest groei was er bij de SUV’s in het B-segment, waar 1,08 miljoen auto’s werden verkocht. In het C-segment werden 1,24 miljoen SUV’s verkocht. Bij de grotere SUV’s was er een krimp van 9 procent. De populariteit van de SUV gaat ten koste van de MPV, waarvan er 23 procent minder werden verkocht, namelijk 532.600 exemplaren.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u