Verplicht auto registreren om Brussel in te mogen

23 oktober 2018

Sinds 1 oktober van dit jaar is de stad Brussel met alle deelgemeenten begonnen met het handhaven van de milieuzone die eigenlijk al op 1 janauri van dit jaar werd ingevoerd. Wie nu als Nederlander in Brussel moet zijn, zal zijn auto eerst moeten registreren via de website anders volgt er automatisch een boete van 150 euro.

Met een personenauto met een dieselmotor die niet aan de Euro 2-norm voldoet – ingevoerd op 1 januari 1996, maar sporadisch zijn er voor die datum diesels verkocht die al wel aan de Euro 2-norm voldeden – mag je nu Brussel in elk geval niet meer in op straffe van een boete van 350 euro. Het is wel mogelijk om een dagpas te kopen voor 35 euro om er toch in te mogen. Per 1 januari 2019 mogen overigens ook Euro 2-diesels de milieuzone in Brussel niet meer in. Handhaving daarvan vind vanaf 1 april 2019 plaats.

Het registreren van een auto die wel aan de eisen voldoet blijft verplicht voor automobilisten die niet uit België afkomstig zijn, ook als uw auto keurig aan de eisen voldoet. Het is een soort omgekeerde bewijslast, want je moet vooraf bewijzen dat je onschuldig bent. Het registreren van je auto kan op de website van de milieuzone van Brussel, maar is een tamelijk moeizaam proces omdat de website of heel traag is of halverwege blijft hangen. We hadden zelf ruim een half uur nodig om een schone auto te registreren op een internetverbinding van 500 Mb, dus aan onze kant zat het probleem niet. Ons advies is om te volharden in het registreren, waarvoor je in elk geval een gescande kopie van het kentekenbewijs nodig hebt. De registratie blijft drie jaar geldig, tenzij de auto van eigenaar wisselt.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u