Voorjaarsrit langs Waterlinie zit vol

21 apr, 2018

De Voorjaarsrit 2018 die op 21 april langs de prachtige Waterlinie voert is inmiddels volgeboekt. U kunt zich dus niet meer inschrijven. 

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een belangrijke verdedigingslinie uit de Nederlandse geschiedenis. De grote historische waarde leidde tot aanmelding voor de Werelderfgoedlijst (1995) en de lijst van Rijksmonumenten alsmede tot de status van Nationaal Landschap (2005). De Nieuwe Hollandse Waterlinie diende ter vervanging van de uit eind 17e eeuw daterende Hollandse Waterlinie en draagt vanaf 1871 deze nieuwe naam. Een belangrijk verschil tussen de oude en de nieuwe linie is dat de stad Utrecht daardoor binnen de linie viel.
De waterlinie ligt ten oosten en zuiden van de steden van Holland, is 85 kilometer lang en 3 tot 5 kilometer breed. Met 46 forten strekt de linie zich uit van het eiland Pampus in de Zuiderzee tot aan de Biesbosch. Daarnaast bestaat de linie uit de vijf vestingsteden Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem.

Start in Leerdam

De rit wordt gestart in Leerdam. Vandaar uit wordt in de ochtend langs het zuidelijke deel van de waterlinie gereden. De tussenstop met lunch vindt plaats in “Fort bij Vechten” bij Bunnik. Het is het op een na grootste fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is gebouwd tussen 1867 en 1870. Het is binnen de gracht 17 hectare groot en binnen de grenspalen 23 ha. Er zijn 16 miljoen bakstenen verwerkt in de 22 gebouwen van het fort. Sinds 10 oktober 2015 is hier het Waterliniemuseum Fort bij Vechten gevestigd.

Finish in het fort

Na de lunch gaat de route langs het noordelijke deel van de waterlinie en komt u weer terug in “Fort bij Vechten” waar ook de finish zal zijn. In totaal is de route ongeveer 160 km lang. De rit zal worden gereden aan de hand van een routebeschrijving, het bol-pijl systeem en het pijlensysteem op een stafkaart. Op verzoek van veel leden is de moeilijkheidsgraad van de komende Voorjaarsrit verhoogd. Om er toch voor te zorgen dat iedereen de finish kan halen, wordt bij het routeboek een envelop uitgedeeld. In deze envelop zitten oplossingen voor de te vinden route. Indien deze envelop niet of geopend wordt ingeleverd, krijgt men strafpunten. Ook voor beginners blijft de Voorjaarsrit daarmee goed te doen.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u