Het systeem waarmee we autorijden belasten staat onder druk, aldus de ING. “Zonder aanpassingen dreigt de belastingdruk scheef te groeien en lopen de totale overheidsinkomsten terug”, aldus Erik Slaaf sectorspecialist transport, logistiek en mobiliteit bij de bank. Ondertussen moet mobiliteit betaalbaar, duurzaam en bereikbaar blijven en dus spreekt de ING van een ‘mobiliteitsdilemma’.
Nederland telt momenteel zo’n 600.000 volledig elektrische auto’s en daarmee is rijden op stroom de gewoonste zaak van de wereld geworden. En dat wordt ook gemerkt in de schatkist: elektrische rijders betalen geen accijns op brandstof en de bijdrage aan bpm is ook niet erg groot. Ofwel: de belastinginkomsten lopen terug. De oplossing lijkt te liggen in het zwaarder belasten van EV’s. Maar dat vergroot weer de kans op afvlakking van de groei. En de overheid heeft wel duurzaamheidsdoelen om te halen. Fossiele auto’s zwaarder belasten is een andere oplossing, aldus de ING. “Maar dat raakt vooral mensen die nog niet kunnen overstappen op elektrisch. Voor hen wordt autorijden duurder en minder bereikbaar. Zij dreigen in hun vervoersvrijheid te worden beperkt”, zegt Erik Slaaf.
Afweging
Slaaf merkt verder op dat de kosten per kilometer bij elektrisch rijden lager zijn. “Dat leidt tot meer en langere ritten. Dat vergroot de kans op files en zet de bereikbaarheid onder druk. Dat maakt de afweging tussen duurzaamheid, betaalbaarheid en mobiliteit lastig voor de overheid.”
Betalen voor autogebruik
De mobiliteitsspecialist stelt dat het ministerie van Financiën een oplossing ziet in het belasten van autogebruik in plaats van autobezit. “Bij benzine- en dieselauto’s gebeurt dat al via accijns, maar bij elektrische auto’s ontbreekt zo’n mechanisme. Die worden vaak thuis opgeladen en dat stroomverbruik is lastig te meten voor de overheid.”
Slaaf denkt nog even verder: “Een algemene verhoging van de energiebelasting is geen optie, want dat zou ook koken of verwarmen duurder maken. Daarom ligt een kilometerheffing opnieuw op tafel: wie meer rijdt, betaalt meer. Zo blijft de belasting eerlijk verdeeld, ook als elektrisch rijden de norm wordt.”
Feit is dat vrachtwagens in Nederland vanaf volgend jaar al per kilometer gaan betalen. “Die aanpak kan als voorbeeld dienen voor een bredere invoering. Want met de groei van elektrisch rijden en de druk op de schatkist lijkt uitstel geen optie meer”, besluit Slaaf.
Beeld: ANWB Beeldbank