Belangenbehartiging
Wij komen op voor de belangen van de automobilisten

Autobelangen van eigenaren
De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) behartigt de autobelangen van de eigenaren van zowel moderne als historische automobielen. Dit al sinds de oprichting van de vereniging door de eerste automobilisten in Nederland in 1898. Kort na de oprichting werden al rekesten naar overheden gestuurd: in 1908 tegen het invoeren van maximale snelheden en in 1920 tegen het invoeren van tolgelden.
125 jaar later is het misschien nog veel harder nodig om de belangen van automobilisten te behartigen. Dit doen we vooral in Nederland en, via de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) waarvan de KNAC founding member is, ook internationaal.
De afgelopen jaren heeft de KNAC zich sterk gemaakt voor de bezitters van oldtimers op het gebied van de motorrijtuigenbelasting (MRB) en milieuzones waarvan het effect niet of nauwelijks meetbaar is. Ook het dossier rekeningrijden is al sinds het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw een terugkerend fenomeen. Daarom zijn wij gesprekspartner in de zogenaamde ‘Mobiliteitsalliantie’, een brede coalitie van partijen uit de Nederlandse Autowereld. Daarnaast neemt de KNAC zitting in de stichting overlegorgaan APK (SOAPK) waardoor onlangs een APK-vrijstelling voor klassiekers ouder dan 50 jaar door het parlement is goedgekeurd.
De KNAC is een door de Kroon benoemd lid in het overlegorgaan Fysieke Leefomgeving en ook een door de overheid erkende gesprekspartner op gebied van automobilisme. Ruim 75 Nederlandse auto(merken)clubs en stichtingen zijn vriendenlid van de KNAC. Hierdoor vertegenwoordigt de KNAC (in)direct meer dan 58.000 eigenaren van moderne en historische voertuigen.
KNAC: plezier in autorijden!
Verzekeringstip!
Kijk voor een goede verzekering van uw klassieke auto of youngtimer naar de speciale oldtimer verzekering of youngtimer verzekering van de KNAC.

Recente dossiers

Europees Parlement stemt in met uitstootvrije nieuwe auto’s in 2035
Het verkoopverbod van nieuwe benzine- en dieselauto’s is weer een stapje dichterbij gekomen. Een meerderheid van het Europees Parlement stemde…

Autobranche: Euro 7-norm maakt auto’s veel duurder
Binnen de autobranche groeit het verzet tegen de nieuwe Euro 7-emissienorm die op 1 juli 2025 zou moeten ingaan, zo…

Wallonië wordt in 2025 toch een grote milieuzone
In het najaar van 2022 leken de plannen om van Wallonië vanaf 2023 een grote milieuzone te maken in de…

Duitsland wil in 2030 van E10-benzine af
Benzine waaraan 10 procent bio-ethanol is toegevoegd, beter bekend als E10 of Euro 95, zou in Duitsland wel eens kunnen…