Bezoekers

062305
Bezoekers vandaag : 6
Gisteren : 379

Accessoires meeverzekerd?

Accessoires zijn onderdelen die niet standaard af-fabriek op de auto zitten, maar pas later
zelf of door de dealer worden aangebracht. Denk daarbij aan een trekhaak, een alarm- of een geluidsinstallatie en een set duurdere lichtmetalen wielen. Zijn zulke achteraf aangebrachte accessoires meeverzekerd, wordt ons regelmatig gevraagd.

Wel, allereerst moet uw verzekeraar weten dat er zulke accessoires zijn gemonteerd. Vaak wordt er door de verzekeraars uitgegaan van de standaard cataloguswaarde, die door een koppeling met de data van de RDW op basis van het kenteken wordt gevonden. Eventuele achteraf gemonteerde accessoires moeten daar dan nog bij worden opgeteld. Het kan ook zijn
dat de accessoires standaard tot een bepaald bedrag zijn meeverzekerd. Bij de vernieuwde autopolis van de KNAC is dat zo, althans tot een bedrag van 2.500 euro. Mocht dat bedrag worden overschreden, dan kan dit tegen een extra premie worden uitgebreid. Maar vergis u niet: er zijn nog heel wat verzekeraars waar u accessoires niet kunt meeverzekeren.

‘Losse’ accessoires, zoals een navigatiesysteem tegen de voorruit of kinderzitje(s) op
de achterbank zijn niet gedekt op de autoverzekering, die vallen doorgaans onder de inboedelverzekering. Maar ook hier is het zaak op te letten: veel verzekeraars maximeren vaak schade door diefstal uit een auto, of nemen in de voorwaarden op dat deze accessoires niet zichtbaar mogen worden achtergelaten in de auto. Ze vallen bij diefstal of schade tijdens een vakantiereis mogelijk wel onder de reisverzekering.

Maar ook als u alle accessoires in kaart hebt gebracht en daar een bedrag aan is gekoppeld bent u nog niet klaar. Niet alle verzekeraars zien (extra) geluidsapparatuur als een accessoire, waardoor deze dan niet gedekt is. Ook zijn verzekeraars niet dol op radardetectie-apparatuur. Let dus goed op wat er wel of niet onder de accessoire-dekking valt: dit is terug te vinden in de polisvoorwaarden.

Maar hoe zit het dan bijvoorbeeld met de populaire dakkoffers? Wanneer die uit de woning of een tuinhuis wordt gestolen, moet u uw inboedelverzekeraar aanspreken. Zodra de dakkoffer vastzit aan de auto en er onderweg schade ontstaat, dient u uw autoverzekeraar aan te spreken. U moet dan wel een beperkte cascodekking hebben om bijvoorbeeld hagelschade aan of diefstal van de dakkoffer te kunnen claimen, of een all risks-dekking te hebben voor als u zelf schade aan de dakkoffer veroorzaakt. Dan moet u denken aan schade omdat de parkeergarage toch nét wat minder hoog was dan u dacht.

En dan hebben we het nog niet gehad over de spullen in de dakkoffer. Want wat u erin stopt is ook geld waard. Om uw bagage te verzekeren, sluit u een reisverzekering af met dekking voor bagage. Dan is alle inhoud van uw reiskoffers, de kofferbak en de dakkoffer verzekerd tegen schade en diefstal. Maar let op: er gelden vaak maximale bedragen voor (diefstalgevoelige) spullen als laptops of sieraden. Spullen in de dakkoffer zijn bovendien alléén verzekerd als deze goed op slot zit. Ook eisen steeds meer verzekeraars dat u uw bagage uit de auto haalt als u overnacht in een hotel of vakantiewoning en hier de mogelijkheid toe is. Het beste advies is om in zulke gevallen altijd de meest diefstalgevoelige spullen uit uw auto te halen.

Kees de Regt
Manager Verzekeringen

Misschien leuk om te lezen:

Flevoklassiekers

Cees van Meel was een landbouwer in ruste die regelmatig klassieke auto’s ophaalde uit Frankrijk. Evenementen van merkenclubs vond hij…

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors