Eind vorig jaar kocht ik een vrij nieuwe personenauto van een bekend merk uit het Duitse Beieren. De auto valt in de categorie ‘groot, stil en snel’ . Persoonlijk vind ik een auto die in 7,8 seconden 100 km/h rijdt best snel. Ook de opgegeven topsnelheid van 235 km/h vind ik indrukwekkend en zal ik nooit halen. Maar wat is snel? Hierover wordt verschillend gedacht, ook in huize De Regt, waar mijn zoon mij probeerde te overtuigen dat voor een paar honderd euro de prestaties van de auto aanzienlijk kunnen worden verbeterd. We hebben het dan over chiptuning, ook wel ‘chippen’ genoemd. Dit is een proces waarbij, zo heb ik mij laten vertellen, de software van de motorbesturingseenheid (ECU) van een auto wordt aangepast om de prestaties van de motor te verbeteren. Het motorvermogen en koppel worden aanzienlijk verhoogd, wat resulteert in betere acceleratie en algehele prestaties. In sommige gevallen kan chiptuning leiden tot lager brandstofverbruik, vooral bij een sportieve rijstijl. De auto kan soepeler en responsiever aanvoelen, wat de rijervaring kan verbeteren. Tot zover de voordelen.
Zijn er ook nadelen? Helaas wel, en meer dan u denkt. Nog los van de kans op verhoogde slijtage, wil ik problemen met de garantie en de autoverzekering onder uw aandacht brengen. Over fabrieksgarantie kan ik kort zijn: grote kans dat die komt te vervallen. Helaas ging bij mijn auto na enkele maanden de nokkenasversteller kapot. Deze werd netjes ‘onder garantie’ vervangen, maar dat zou volgens de chef-werkplaats niet het geval zijn geweest als hij had vastgesteld dat de auto was gechipt.
Ook steeds meer verzekeraars willen weten of klanten hun auto hebben laten chippen. Dat is begrijpelijk, want de beslissing of iemand wel of niet wordt geaccepteerd hangt onder meer af van de leeftijd en aantoonbaar schadevrij gereden jaren van de bestuurder in combinatie met het motorvermogen van het voertuig. Een negentienjarige die net zijn rijbewijs heeft, zal meer moeite hebben om een Volkswagen Golf GTI met 241 pk te verzekeren dan eenzelfde Volkswagen Golf met een 1,0-liter motor en 110 pk. Maar tegenwoordig kunt u al voor een klein bedrag het motorvermogen flink vergroten. Daarom staat in steeds meer voorwaarden dat een verandering van het motorvermogen moet worden gemeld aan de verzekeraar. Schade aan de motor of extra slijtage, al dan niet ontstaan door chiptuning, wordt sowieso niet gedekt door een autoverzekering, dus van dat soort schades zal een verzekeraar niet snel wakker liggen. Maar hebt u in het verleden het vermogen van uw auto vergroot of bent u dit van plan? Meld dit dan, bij voorkeur schriftelijk, bij uw verzekeraar of tussenpersoon en vraag wat de gevolgen zijn voor uw autoverzekering. Mocht pas na een schade blijken dat uw auto gechipt is en veel meer vermogen heeft, dan loopt u het risico dat uw verzekeraar stelt dat zij, als zij dit vooraf hadden geweten, u nooit hadden geaccepteerd. De verzekering wordt dan beëindigd en u kunt fluiten naar uw uitkering. Wel zaak dus om hier serieus mee om te gaan.

Franse milieuzones en mijn (klassieke) auto: hoe zit dat precies?
Franse steden kennen al langer milieuzones, maar met de inwerkingtreding van zogenaamde ‘Loi Climat et Résilience’ zijn de vereisten voor…