Internationaal Rijbewijs

Het Internationaal Rijbewijs (IRB) heeft binnen de Europese Unie geen betekenis, want het is daar niet nodig. Buiten de Europese Unie is het voor sommige landen echter vereist.

In veel landen buiten Europa is een Internationaal Rijbewijs noodzakelijk naast uw Nederlandse rijbewijs, als u daar als niet-ingezetene bij een tijdelijk bezoek een (motor)voertuig wilt besturen. Ook als u een (motor)voertuig wilt huren, kan het verhuurbedrijf erom vragen. Er zijn in principe twee modellen (verdragsmodel 1949 welke 1 jaar geldig is en verdragsmodel 1968 welke 3 jaar geldig is). Alleen als u naar Somalië gaat is er nog een apart derde model beschikbaar. Check hier in welke landen u een IRB nodig heeft en welk model.

Een IRB is alleen te verkrijgen bij ieder ANWB-verkooppunt en kost normaal € 18,95 (model ’49) of € 24,95 (model ’68). Voor leden van de KNAC is jaarlijks 1 IRB gratis af te halen bij een ANWB-winkel. Graag uw geldig Nederlands rijbewijs, een recente pasfoto en uw KNAC-lidmaatschapspas meenemen. Het Internationaal Rijbewijs is niet verkrijgbaar via internet of telefoon. Voor meer informatie kunt u bellen met onze ledenservice, telefoon (070) 383 16 12.

IRB regelen tijdens een lockdown

Normaal gesproken wordt u in een van de ANWB winkels geholpen, maar door de huidige situatie rondom het coronavirus zijn al deze winkels gesloten. Heeft u toch een internationaal rijbewijs nodig? Dan kunt u een afspraak maken om het internationale rijbewijs op te halen in de ANWB winkel aan de Wassenaarseweg 220 in Den Haag. Wilt u een afspraak maken? Stuur dan een mailtje met uw naam, telefoonnummer en reisdatum naar:

IRB-afspraken@anwb-retail.nl.

U wordt dan de volgende werkdag teruggebeld tussen 10:00 -16:00 uur voor het maken van een afspraak.
Het rijbewijs kan alleen persoonlijk worden aangevraagd/afgehaald en u moet Nederlands ingezetene zijn. Verder zijn twee recente pasfoto’s nodig en uw Nederlandse / EU rijbewijs.