De val van het kabinet-Schoof kreeg in de pers uiteraard veel aandacht. Met het uittreden van de PVV maakte ook Barry Madlener plaats. Van 2 juli 2024 tot 3 juni 2025 was hij immers minister van Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet-Schoof. In zijn plaats is demissionair minister Tieman (BBB) gekomen. Nu mag een demissionair kabinet in principe alleen de lopende zaken behartigen. Is dat voor ons als autoliefhebbers erg? Ja en nee. Ja, want je hoopt dat zaken als het aanpakken van de infrastructuur, de verkeersveiligheid en het milieu worden opgepakt. Anderzijds maakt het niet zoveel uit. Ten aanzien van automobiliteit werd bijna alles vooruitgeschoven door het kabinet Schoof en werd er meer beheerd dan geregeerd.
Toch was er de afgelopen maanden een lichtpuntje dat aan de aandacht van veel mensen is ontsnapt. Een steeds strenger milieu- en mobiliteitsbeleid leek de klassieke auto steeds meer parten te gaan spelen. Vanuit gestelde Europese klimaatdoelen wordt het milieu- en mobiliteitsbeleid in Nederland steeds strenger. De angst was dat de oldtimer voortaan ook onder die striktere wet- en regelgeving zou vallen, met alle restricties van dien. Dat gevaar is voorlopig geweken, nu de Tweede Kamer hierover recent een motie heeft aangenomen. Deze motie stelt dat oldtimers een zeer beperkte milieu-impact hebben. Oldtimers rijden immers slechts een beperkt aantal kilometers per jaar, waarbij klassiekers vanwege hun lange levensduur bijdragen aan circulaire duurzaamheid, aldus de motie. Ook behoren oldtimers tot ons cultureel erfgoed.
Voor tegenstanders van de klassieke auto is in de beeldvorming een elektrische auto veel milieuvriendelijker. Gelet op de uitstoot per kilometer is een elektrische auto inderdaad minder schadelijk voor het milieu. Maar dit wordt ongedaan gemaakt door de productie. De productie van elektrische auto’s en de bijbehorende accu’s (denk aan lithium, kobalt en nikkel) is zeer schadelijk voor het milieu. Om nog maar te zwijgen over de slechte arbeidsomstandigheden in de mijnen voor deze grondstoffen. Kortom, juist het rijdend houden van onze geliefde klassiekers is goed voor het milieu. Echte duurzaamheid zit namelijk in behoud.
Wouter Kolff, Voorzitter

Het blijft uw auto
Magazine nummer vijf, waarin deze column staat, verschijnt zo’n beetje midden in de vakantieperiode en dus zijn ook heel veel…