Reizen in coronatijd: testen, vaccinaties en de coronacheck-app

15 juni 2021

Vaccinatiebewijzen, tests, gezondheidsverklaringen en de coronacheck-app. Zomaar een greep uit de vele mogelijkheden om aan te tonen dat u geen corona hebt. Maar wat hebt u in coronatijd nu nodig in welke situatie? Maakt het daarbij nog uit of u wel of niet gevaccineerd bent en welk Europees land accepteert welke documenten? We zetten het voor u op een rijtje.

Digitaal Europees vaccinatiebewijs

Vanaf 1 juli hebben alle EU-landen het digitaal Europees Digitaal Corona Certificaat, dat als standaardbewijs van coronavaccinatie moet gaan gelden in Europa. Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein doen ook mee met dit certificaat.

Coronacheck-app

Met de coronacheck-app kunt u een QR-code maken van uw testbewijs – en dus bewijzen dat u negatief getest bent. Op dit moment wordt de app vooral gebruikt door organisatoren van evenementen en om bijvoorbeeld bij musea of restaurants naar binnen te mogen. Om te reizen hebt u hier nog niet veel aan, maar het vaccinatie-paspoort komt eraan en zal waarschijnlijk worden gekoppeld aan de coronacheck-app.

Vaccinatiepaspoort

Uiterlijk 1 juli wil de overheid beschikken over een erkend EU covid-19-certificaat met een QR-code. Op dit certificaat staat of u ingeënt bent tegen covid-19, recent negatief getest bent op corona of voldoende antistoffen opgebouwd hebt omdat u corona hebt gehad. De coronacheck-app wordt gebruikt om dit certificaat te kunnen tonen. Dan wordt de coronacheck-app naast toegangsbewijs voor evenementen dus ook een digitaal vaccinatiepaspoort, waarmee je als Nederlander vrij door Europa kunt reizen, mits je gevaccineerd bent.

Geel vaccinatieboekje

Veel landen laten reizigers toe die gevaccineerd zijn, maar zolang er nog geen Europees Digitaal Corona Certificaat is, is het vaak niet helemaal duidelijk welk bewijs wordt geaccepteerd. Sommige landen hebben aangegeven het voor veel reizigers bekende gele vaccinatieboekje te accepteren. Maar Griekenland staat bijvoorbeeld de (Nederlandstalige) vaccinatiekaart van het RIVM toe.

Het ‘gele boekje’ is ons internationale bewijs van inenten dat wordt aanbevolen door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Sinds 7 juni zet de GGD er standaard een stempel van het coronavaccin in (als u het boekje zelf meeneemt), als bewijs dat u uw vaccinatie gehad hebt. Maar die stempel is géén reisbewijs: het wordt in veel landen namelijk niet gezien als officieel bewijs dat u een vaccinatie tegen covid-19 hebt gehad. (De WHO ziet het gele boekje overigens wel als bewijs van vaccinatie. Vanwege de grote vraag naar de gele boekjes is de ANWB voornemens om deze vanaf eind juni te gaan verkopen in de ANWB-winkels waar ook KNAC-leden terecht kunnen.

Negatieve PCR-test met reisverklaring

De meeste landen vereisen bij aankomst een negatieve uitslag van de PCR-test en intussen staan ook veel landen een antigeen sneltest toe. U kunt zich echter niet laten testen bij de teststraten van de GGD: deze zijn alleen voor mensen met klachten en leveren bovendien niet het juiste (Engelstalige) medische document dat u nodig hebt; een reisverklaring.

PCR-test met korting voor KNAC-leden

Gaat u op reis en moet u een negatieve PCR-uitslag kunnen tonen, dan bent u als reiziger dus aangewezen op een coronatest van een commerciële organisatie. Deze kosten worden niet vergoed. De uitslag laat meestal een dag op zich wachten. Als KNAC-lid kunt u met korting zo’n test laten doen via deze link.

Wanneer u terugreist vanuit een land met een oranje reisadvies, hebt u ook een negatieve PCR-uitslag (van maximaal 72 uur oud) nodig om Nederland weer in te komen. Dit geldt voor iedereen vanaf 13 jaar, ongeacht het vervoermiddel waarmee u reist. Kunt u bij controle geen bewijs overhandigen dat u een test hebt gedaan, dan riskeert u een boete van € 95. Of er nog een testverplichting geldt bij terugkeer naar Nederland, kunt u nagaan via deze website van de overheid: Quarantaine Reischeck COVID-19 | Rijksoverheid.nl.

Andere testen die toegestaan zijn bij terugkeer naar Nederland zijn de RT PCR, LAMP, TMA en mPOCT. Kijk voor informatie, de eisen en een lijst met buitenlandse testlocaties op de pagina van de Rijksoverheid.nl.

Antigeen sneltest met reisverklaring

Bij deze sneltest hebt u de uitslag binnen 15 tot 30 minuten. U kunt deze test aanvragen inclusief een internationaal erkende reisverklaring in het Engels, of testbewijs. Gaat u voor een antigeen sneltest, dan kunt u ook voor een ondiepe neustest gaan. Deze ondiepe neustest is voor kinderen vaak prettiger, omdat het teststaafje minder ver de neus in gaat. Steeds meer landen staan een antigeen sneltest toe.

Let wel op: voor de meeste landen moet echt een PCR-test gedaan worden om binnen te kunnen komen. Bij deze test wordt de sample namelijk in een laboratorium onderzocht en daarmee is het de meest betrouwbare test om het virus al dan niet aan te tonen.

Zelftest

Een zelftest kan niet gebruikt worden wanneer u op reis of vakantie gaat. De uitslag is minder betrouwbaar dan een PCR-test en ongeldig als reisbewijs. Soms is het nodig een zelftest te doen voor restaurants, of andere uitgaansgelegenheden.

Passenger Locator Form

Om in geval van besmetting te kunnen achterhalen wie uw contacten zijn geweest, willen sommige landen dat u een Passenger Locator Form invult bij aankomst, zoals buurlanden België en Duitsland, maar ook Italië. Dit is niet nodig wanneer u slechts op doorreis bent.

Gezondheidsverklaring

Wanneer u van of naar Nederland vliegt en 13 jaar of ouder bent, moet u meestal een ingevulde gezondheidsverklaring bij u hebben. Voor de meeste landen geldt dat u bij aankomst een Engelstalige versie (Travel Health Declaration Form) moet kunnen tonen. Sommige landen verplichten reizigers die per auto reizen ook om deze verklaring bij zich te hebben.

Reiswijzer

Benieuwd of al bekend is welke testen of documenten geldig en/of noodzakelijk zijn voor uw vakantieland? Check dan de  ANWB Reiswijzer. Deze wordt dagelijks bijgewerkt en hier vindt u dan ook altijd de meest actuele stand van zaken.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u