5 procent van alle auto’s rijdt met een gevaarlijke band

Bijna vijf procent van alle auto’s heeft minimaal één band die meteen vervangen zou moeten worden, zo blijkt uit onderzoek van de VACO. Omgerekend naar het totale wagenpark in Nederland, dan zou dat neerkomen op ongeveer een half miljoen auto’s.

Elke auto komt af en toe in een werkplaats, bijvoorbeeld voor de verplichte APK. De meeste automobilisten laten hun auto op tijd, volgens het onderhoudsboekje, een onderhoudsbeurt geven. Dat is echter geen garantie dat alle auto’s helemaal in orde zijn, zo laat het VACO-onderzoek zien. Voor banden geldt een minimale profieldiepte van 1,6 mm, bij de APK wordt vanaf 2,5 mm het advies gegeven de banden te laten vervangen. Toch bleek dat één op de twintig onderzochte auto’s met minimaal één band rijdt die aan vervanging toe is. Ruim de helft daarvan was wettelijk gezien zelfs in overtreding. Als je dit vertaalt naar het totale wagenpark in Nederland, dan zijn dat bijna 300.000 auto’s.

Beschadigde banden

Bij 3,9 procent van de onderzochte auto’s had een of meerdere banden zichtbare schade. Hieronder vallen onder meer vervorming van de zijwand, insnijdingen en verouderingen. Beschadigde banden zijn gevoeliger en kunnen daardoor sneller lek raken of een ander gevaar opleveren. Wat betreft de ouderdom van de banden wordt vanaf 10 jaar het advies gegeven de banden preventief te laten vervangen. Tijdens het onderzoek bleek dat 12 procent van de onderzochte banden ouder is dan 10 jaar. VACO-directeur Carlo Hijzen wijst als verklaring op de steeds langere onderhoudsintervallen van auto’s. “30.000 kilometer is geen uitzondering meer. Dat geldt vooral voor elektrische auto’s. Het gevaar is dat een auto tienduizenden kilometers rijdt zonder dat een professional ernaar kijkt.”

APK-momentopname

Verder noemt Hijzen de APK slechts een momentopname. Om niet voor verrassingen te komen staan, adviseert hij automobilisten banden en wielen twee keer per jaar te controleren op beschadigingen en slijtage en elke twee maanden de bandenspanning te checken. “Een regelmatige bandencheck is een must voor veilig en zuinig autorijden.”

Misschien leuk om te lezen:

Zaterdag 22 juni: KNAC Poetsclinic

De KNAC poetsclinic is terug van weggeweest. Op zaterdag 22 juni leert autodetailer Marcel de Vries van MTEC Autodetailing in Eemnes u hoe u lak laat glanzen en herstelt.

Netcongestie: Utrechtse laadpalen uitgeschakeld bij stroompiek

De overbelasting van het stroomnet in de provincie Utrecht is momenteel zo groot dat het demissionaire kabinet en netbeheerders maatregelen nemen om netcongestie te voorkomen. Een van die maatregelen is de inzet van slimme laadpalen die uitschakelen bij drukte op het stroomnet.

Bron: Pixabay, https://pixabay.com/nl/photos/van-brienenoordbrug-rotterdam-winter-3894954/
Rijkswaterstaat: ‘Van Brienenoordbrug is veilig’

Rijkswaterstaat heeft gereageerd op de brandbrief die burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) deze week stuurden over de Rotterdamse Van Brienenoordbrug. Volgens de uitvoeringsorganisatie is er van instortingsgevaar geen sprake, maar is de oeververbinding wel ‘op leeftijd’.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors