Bezoekers

034583
Bezoekers vandaag : 151
Gisteren : 425

Audi en BMW geïnteresseerd in overname McLaren

McLaren

Zowel Audi als BMW zouden geïnteresseerd zijn om het McLaren over te nemen. BMW heeft vooral interesse in de sportautodivisie van het merk, Audi zou daarnaast ook de Formule 1-tak van het bedrijf willen hebben, zo meldt het Duitse Automobilwoche. 

Audi is al enige tijd in gesprek met de FIA over een instap in de Formule 1 en daar zou de overname van McLaren natuurlijk goed bij passen. McLaren zat anderhalf jaar geleden in zwaar weer en kon ternauwernood voorkomen dat het werd overgenomen door Geely, dat daarna bij Lotus instapte. 

Ondanks betere resultaten van McLaren in 2021, heeft het Britse sportautomerk het nog altijd moeilijk. CEO Mike Flewitt legde eind oktober zijn functie neer en sindsdien wordt het concern geleid door ex-Porsche topman Michael Macht. McLaren is voor 42 procent in handen van het Bahreinse staatsfonds Mumtalakat. Begin december is een bijeenkomst gepland tussen BMW en de Bahreinse grootaandeelhouder. Overigens ontkent BMW dat het McLaren wil overnemen. 

Formule 1

Van Audi is bekend dat het – eventueel in samenwerking met Porsche – in de Formule 1 wil stappen. In plaats van alles helemaal zelf uit te vinden, zou het natuurlijk veel makkelijker zijn als Audi een bestaande specialist zoals McLaren kan overnemen. Of zich daar kan inkopen. Audi-topman Markus Duesmann, was ooit verantwoordelijk voor het BMW-Sauber Formule 1-team en is dus bepaald geen onbekende in deze autosport. 

Maar Duesmann stuit in het grote VW-concern wel op enige weerstand, want de overstap op elektrisch rijden kan banen gaan kosten en VW-topman Herbert Diess ligt regelmatig overhoop met de vakbonden. Grootaandeelhouders in het VW-concern zijn de families Porsche en Piëch en die willen voorzichtig te werk gaan, terwijl de Deelstaat Nedersaksen – een andere grootaandeelhouder binnen VW – vermoedelijk de kant van de werknemers zal kiezen. 

Het is dus nog lang geen gelopen race, vooral omdat McLaren ook voor BMW interessant is. Met de merken Mini, BMW en Rolls-Royce ontbreekt er een echt sportautomerk in de BMW Group. En ook al heeft BMW zelf een sportieve reputatie, echte sportauto’s heeft het merk alleen in kleine series gebouwd. Dus McLaren zou een interessante uitbreiding van het portfolio zijn. Probleem is natuurlijk wel dat de Formule 1-divisie van McLaren momenteel met Mercedes-motoren rijdt. We krijgen in elk geval een interessante strijd om McLaren deze winter. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors