Bezoekers

008730
Bezoekers vandaag : 4
Gisteren : 1131

Coronacrisis en auto(rijden)

De intelligente lockdown in ons land heeft in beperkte mate invloed op ons autogebruik. Wat er wel en niet kan of mag zetten we daarom even op een rijtje.

Autorijden mag in Nederland gelukkig nog wel tijdens de coronacrisis, want in ons land zijn er veel minder beperkende maatregelen dan in bijvoorbeeld België. Maar het is niet toegestaan om met drie of meer mensen in een auto onderweg te zijn die niet op het zelfde adres wonen. Doet u dat toch dan krijgen alle inzittenden een boete van 390 euro. Het wordt overigens wel afgeraden om ook met twee mensen die niet op het zelfde adres wonen in een auto te gaan zitten, maar de politie laat dat wel toe.

In het algemeen geldt dat de overheid het afraadt (maar dus niet verbiedt) om autoritten te maken die niet noodzakelijk zijn. Maar wij adviseren u wel uw auto eens per week te gebruiken, omdat langdurige stilstand niet goed is voor de auto. Als u een stukje gaat rijden, maak dan een rit van minstens een kwartier zodat de motor helemaal op temperatuur komt.

Naar de garage

In ons land zijn vrijwel autobedrijven nog gewoon open. U kunt dus met uw auto gewoon voor een reparatie, onderhoudsbeurt of APK naar de garage. Garagebedrijven nemen wel maatregelen om besmetting te voorkomen, zoals extra handen wassen en het dragen van handschoenen, en bovendien worden stuur, handem, deurgrepen en de contactsleutel vaak ontsmet. Wachtruimtes bij een garage zijn meestal niet geopend. Let wel op de APK-datum van uw auto. Deze schuift niet op vanwege de coronacrisis.

Indien uw auto nog op winterbanden staat, kunt u daar nog wel een paar weken op doorrijden als wisselen moeilijk of onmogelijk is. Maar hou er rekening mee dat winterbanden minder grip hebben in de zomer, uw auto dus een langere remweg heeft en dat winterbanden met hoge temperaturen veel sneller slijten.

Autorijden

Op de wegen is het sinds de uitbraak van het coronavirus een stuk rustiger dan normaal. Uw reistijden zouden normaal gesproken wat korter kunnen zijn. Ook zijn er minder snelheidscontroles, maar de maximumsnelheid op snelwegen is per 16 maart wel verlaagd naar 100 km/h, een maatregel die de stikstofuitstoot zou moeten beperken. Het is wel raadzaam om extra op te passen op plaatsen waar wild kan oversteken.

In Nederland kunt u nog vrij reizen, ook al worden onnodige reizen sterk afgeraden. Door Europa reizen is vrijwel onmogelijk, omdat veel grenzen zijn gesloten (Frankrijk, Italië, Spanje). De kleinere grensovergangen naar België zijn helemaal afgesloten, bij de grotere wordt gecontroleerd. Wie geen goede reden heeft om naar België te gaan – vaak is er een verklaring van de werkgever nodig – mag er niet in. Wie wil gaan tanken in België wordt teruggestuurd en wie toch ergens de grens overgaat en betrapt wordt op tanken kan rekenen op een boete van 4.000 euro. Even de Duitse grens oversteken om er boodschappen te doen of te gaan tanken mag ook nog steeds, maar het verblijf moet kortstondig zijn.

Auto kopen

Het kopen van een nieuwe of gebruikte auto kan nog gewoon, want autobedrijven zijn doorgaans gewoon open. Het is er wel minder druk omdat de autohandel deels stil ligt. Maar daarom zijn er nu mogelijk goede deals te sluiten, al kan het zijn dat u wat langer op uw nieuwe auto moet wachten. Als u eerder al een nieuwe auto heeft besteld wordt die vermoedelijk gewoon op tijd geleverd, ondanks de sluiting van veel autofabrieken.

Een auto importeren uit het buitenland is momenteel niet zo’n goed idee. Het is niet waarschijnlijk dat de Duitse politie het gaan kopen en ophalen van een importauto ziet als het wel toegestane ‘kortstondig verblijf’. En België zit dicht. Als het al lukt om een auto uit het buitenland naar Nederland te halen, dan kunt u deze in elk geval niet zelf aanbieden voor de noodzakelijke keuring bij de RDW. Dat kan alleen via een garagehouder.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors