Geen snelheidslimiet in Duitsland

17 februari 2020

Nadat eerder de Duitse bondsdag – vergelijkbaar met onze Tweede Kamer – al tegen een snelheidslimiet van 130 km/u op de Duitse autosnelwegen had gestemd, is nu ook de Bondsraad (een soort Eerste Kamer) tegen een snelheidslimiet. Volgens de Duitse minister van Verkeer Andreas Scheuer (CSU) geldt voor de snelwegen in Duitsland een succesvol systeem dat zich bewezen heeft en dat zo ook moet worden gehandhaafd.

De Verkeersminister wees erop dat op eenderde van de Duitse snelwegen en snelheidsbeperking geldt en dat de adviessnelheid 130 km/u is. Hij acht digitale systemen die de snelheid aanpassen aan de verkeerssituatie of de weersomstandigheden wel zinvol.

Milieuorganisaties in Duitsland roepen al langer om een snelheidslimiet op Duitse snelwegen. Maar de snelheidsbeperking heeft slechts een zeer gering effect (0,6 procent minder) op de CO2-uitstoot. Ook het argument van verkeersveiligheid snijdt volgens de CSU geen hout, want in de meeste landen met een snelheidslimit van 130 km/u is het aantal verkeersdoden veel hoger.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u