Bezoekers

035573
Bezoekers vandaag : 337
Gisteren : 416

Hoeder van onze mobiliteit

In Wenen waren wij er tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van de FIA getuige van hoe Max Verstappen maar liefst een dubbel eerbetoon te beurt viel: die van ‘Persoonlijkheid van het Jaar’ en voor de ‘Actie van het Jaar’. Dat was echter niet de hoofdreden van onze aanwezigheid in Wenen. Samen met de ANWB en onze autosportieve zusterorganisatie KNAF behoort de KNAC tot de 239 landelijke ledenclubs die zijn verenigd in deze internationale automobielfederatie waarvan de Fransman Jean Todt voorzitter is. Opgericht in 1904 onder de naam Association International des Automobile Clubs Reconnus en in 1948 omgedoopt tot Fédération Internationale de l’Automobiles is de FIA de enige instantie die wereldwijd de belangen van het automobilisme behartigt – van autosport en toerisme tot verkeersveiligheid en milieu.

KNAC heeft als een van de twaalf medeoprichters – founding members – van de FIA sinds 1904 onafgebroken en glashelder het automobilisme in ons land vertegenwoordigd. Op de vraag wat de FIA zoal doet is hier een duidelijk antwoord op zijn plaats. De activiteiten omvatten namelijk veel meer dan alleen een wereldkampioenschap Formule 1 organiseren. De Federatie signaleert ontwikkelingen binnen de autowereld, bevordert bewustwording van tendensen in met name politieke kringen en zet waar nodig processen in werking. Dat gebeurt vanuit verschillende werkgroepen op het gebied van normering, veiligheid maar ook historische regelgeving in de CHI – de Commission Historique Internationale.

Omdat nationale overheden nog altijd het laatste woord hebben bij de invoering van regels en voorschriften zijn de beslissingstrajecten soms lang. Maar een van de grootste wapenfeiten van de FIA (bereikt in samenwerking met consumentenorganisaties en ook de ANWB) is het bijna twintig jaar geleden opgestarte programma van Euro NCAP-botsproeven. Hiermee werd de industrie met groot succes onder druk gezet tot het bouwen van veiligere auto’s!

Intussen is ook het historisch besef van zowel de FIA als de KNAC sterk toegenomen. Zo nam de KNAC onlangs het initiatief om de in 1898 verreden eerste internationale autorally van Parijs naar Amsterdam in haar eerstvolgende jubileumjaar 2018 te laten herleven. Meer hierover in dit nummer!

Carl Höhner
Waarnemend voorzitter

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors