Bezoekers

061780
Bezoekers vandaag : 269
Gisteren : 434

Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid: “10% van de autobezitters kan autorijden nauwelijks betalen”

Uit het onderzoek ‘Betaalbare mobiliteit?’ van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) blijkt dat zeker 1 op de 10 autobezitters betaalbaarheidsprobleem ervaart bij het gebruik van de auto. Onder meer groot onderhoud wordt uitgesteld.

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft in haar onderzoek ‘Betaalbare mobiliteit?’ verkend hoe het gesteld staat met de prijzen van mobiliteit in ons land. Het instituut concludeert onder meer dat fietsen het goedkoopste vervoersmiddel is. Per kilometer bent u – vaste en variabele kosten meegerekend – gemiddeld 9 cent per gereden kilometer uit. Voor de trein betaalt u 15 tot 20 eurocent per kilometer en voor de bus en metro 26 cent. De tram blijkt met 40 cent per kilometer een stuk duurder. De auto blijkt het duurste vervoersmiddel, waarbij de kosten per kilometer nogal uiteen blijken te lopen. Zo kost een compacte stadsauto u 29 tot 50 cent per kilometer. Bij een middenklasser moet u 54 tot 73 cent per kilometer rekenen. Mobiliteit is al met al een flinke kostenpost. Gemiddeld geven huishoudens 14% van hun inkomen uit aan mobiliteit, aldus het onderzoek.

Uitstel groot onderhoud

Volgens KiM heeft 1 op de 10 autobezitters een matige financiële zekerheid. Het resultaat is dat ze minimaal één keer een betaalbaarheidsprobleem bij het autogebruik hebben ervaren. Ofwel: autorijden is eigenlijk te duur voor deze groep, waardoor ze bezuinigingen op de kosten voor autorijden waar kan. Groot onderhoud wordt bijvoorbeeld uitgesteld. Al met al zegt 2% van de autobezitters geen volgende auto aan te schaffen vanwege de hoge kosten.

Overstap naar elektrisch

Liefst 1 op de 3 autobezitters vindt het financieel niet haalbaar om hun huidige auto in te wisselen voor een elektrisch model. Er zijn echter verschillen tussen inkomensgroepen. Iets meer dan de helft van de autobezitters die minimaal twee keer modaal verdienen (87.000 euro bruto of meer per jaar) zegt dat hun volgende auto (deels) elektrisch wordt. Van de autobezitters met een inkomen beneden modaal denkt 17% dat hun volgende auto een elektromotor aan boord heeft.

Misschien leuk om te lezen:

Flevoklassiekers

Cees van Meel was een landbouwer in ruste die regelmatig klassieke auto’s ophaalde uit Frankrijk. Evenementen van merkenclubs vond hij…

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors