Bezoekers

008735
Bezoekers vandaag : 9
Gisteren : 1131

Meer milieuzones in België

Het aantal milieuzones in België groeit. Sinds 1 januari 20219 is in de Vlaamse stad Gent een milieuzone ingevoerd binnen de stadsring R40. De regels zijn vrijwel gelijk aan die van Antwerpen, maar om de stad in te mogen moet je wel geregistreerd zijn. Dat kan op de site lez.stad.gent/nl/flows/controleertoegang.

In andere Belgische steden worden de normen aangescherpt. In Brussel mogen diesels die niet voldoen aan de Euro 4-norm sinds 1 januari 2020 de stad niet meer in. Het blijft wel mogelijk om een dagpas te kopen (maximaal acht keer per jaar voor 35 euro per dag). In Antwerpen mag je sinds 1 januari 2020 de stad ook niet meer in met een Euro 4-diesel, tenzij je daarvoor  betaalt. Nog oudere diesels mogen er alleen in met een dagpas (maximaal acht keer per jaar voor 35 euro per dag). 

Sinds 1 januari 2020 mogen Waalse steden een milieuzone invoeren van de Waalse regering. Dat is nog niet gebeurd want vanaf 1 januari 2023 wordt heel Wallonië een milieuzone. Om te beginnen worden autoi’s zonder Euronorm of met Euro 1 geweerd. Elk jaar wordt de zone strenger een Euronorm strenger, tot in 2028 alleen nog voertuigen binnen mogen die aan de Euro 5-norm voldoen. In 2030 mogen alleen nog auto’s in Wallonië rijden die aan de Euro 6-norm voldoen. Er zijn wel uitzonderingen. Namelijk voor:

  • Voertuigen die voldoen aan ten minste Euronorm 4, aangeschaft vóór 1 januari 2019, mits zij niet worden overgedragen aan een derde voor een door de overheid te bepalen extra periode.
  • Voertuigen die jaarlijks minder dan 3.000 km afleggen.
  • Prioritaire voertuigen als bedoeld in artikel 37 van de Belgische Wegenverkeerswet.
  • Voertuigen van de strijdkrachten.
  • Voertuigen die worden gebruikt in een noodsituatie of reddingsoperatie op verzoek van brandweerlieden, politie, leger, civiele bescherming of wegbeheerders.
  • Voertuigen die speciaal zijn uitgerust voor het onderhoud en de controle van infrastructuren en installaties van algemeen belang.
  • Voertuigen aangepast voor het vervoer van gehandicapten, waarvoor door de bevoegde autoriteit een goedkeuring voor de aanpassing van een voertuig is afgegeven.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors