Na chiptekort dreigt magnesiumschaarste

De auto-industrie kampt met een reeds dramatische uitval van productie door het tekort aan computerchips en daar komt een nieuw probleem bij. Er is namelijk een tekort aan magnesium, dat voor meer dan 80 procent uit China wordt betrokken. 

Magnesium is een veel voorkomend materiaal op de aarde, maar toch dreigt er een tekort aan dit populaire metaal, dat licht in gewicht is en makkelijk kan worden gesmolten. Het wordt in de auto-industrie toegevoegd aan aluminiumlegeringen, dus het zal ook voor een tekort aan aluminium gaan zorgen. Autoproductie is vrijwel onmogelijk zonder magnesium. 

Het dreigende tekort aan magnesium komt niet door een gebrek aan grondstoffen, maar door maatregelen die het klimaat ten goede moeten komen. In China, waar het overgrote deel van het magnesium vandaan komt, gelden CO2-reductiedoelstellingen die veel magnesiumfabrikanten dwingen om de productie te verlagen of zelfs geheel te stoppen. Aan het eind van het jaar lopen de huidige CO2-reductiedoelstellingen in China af, maar de voorraden dreigen tegen die tijd uitgeput te raken. Intussen zijn de prijzen voor magnesium het afgelopen jaar met 75 procent gestegen en aluminium is 60 procent duurder geworden. Of de situatie beter wordt, moet begin 2022 blijken als de CO2-maatregelen van de Chinese overheid aflopen. 

Misschien leuk om te lezen:

Bron: Pixabay, https://pixabay.com/nl/photos/van-brienenoordbrug-rotterdam-winter-3894954/
Rijkswaterstaat: ‘Van Brienenoordbrug is veilig’

Rijkswaterstaat heeft gereageerd op de brandbrief die burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) deze week stuurden over de Rotterdamse Van Brienenoordbrug. Volgens de uitvoeringsorganisatie is er van instortingsgevaar geen sprake, maar is de oeververbinding wel ‘op leeftijd’.

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors