Mobiliteitsprijzen voor TomTom, LeydenJar, Total Safety Solutions en InMotion

Vier innovaties zijn bekroond met Nederlands’ meest prestigieuze prijs op het gebied van mobiliteit: de Automotive Innovation Award (AIA). TomTom sleepte met Orbis Maps zowel de hoofprijs voor de innovatie met de grootste impact als de award in de categorie Bereikbaarheid in de wacht. In Orbis Maps worden kaartlagen van TomTom gecombineerd met data uit auto’s en data van andere aanbieders. Door de realtime integratie van de verschillende kaartlagen ontstaat het grootste kaart ecosysteem ter wereld.

LeydenJar ontving de award in de categorie Duurzaamheid voor hun werk aan de ontwikkeling van een anode – de minpool van een batterij – gemaakt van puur silicium. Total Safety Solutions won met hun Emergency Plug® voor elektrische voertuigen de Award voor Veiligheid en InMotion, met studenten van de TU Eindhoven, ging aan de haal met de Student Award voor de ontwikkeling van de Next Generation Battery Pack, het snelst opladende batterijpakket in een racewagen ter wereld.

 Juryvoorzitter Jan Peter Balkenende, die de prijzen uitreikte in aanwezigheid van een sterke afvaardiging van de KNAC, roemde zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de ingezonden innovaties. “We laten zien dat wij als klein land wereldwijd impact maken met onze innovaties. Daarom verdienen deze innovaties alle aandacht!”

Hoofdprijs en categorie Bereikbaarheid: TomTom

Iedere techgigant maakte tot voor kort zijn eigen basiskaart met daarbovenop hun eigen, unieke kaartlagen. TomTom is grondlegger van het Overture platform, waar het samen met Meta, Microsoft en Amazon één open source basiskaart biedt. Publieke en private partijen kunnen hun unieke kaartlagen via het Overture platform (gratis of betaald) aanbieden. Orbis Maps is het product van TomTom waarbij het haar eigen kaartlagen, voor autonoom rijden, realtime kan combineren met data uit auto’s en data andere van aanbieders. Zo ontstaat het grootste ‘kaart ecosysteem’ ter wereld. Met deze Nederlandse innovatie kan de hele wereld, door de hele wereld, in kaart gebracht worden.

Categorie Duurzaamheid: LeydenJar

LeydenJar werkt aan de ontwikkeling van een anode – de minpool van een batterij – gemaakt van puur silicium, waarmee een 70% hogere energiedichtheid kan worden gehaald. In vergelijking met een traditionele batterij met dezelfde grootte betekent dat: hoge capaciteit, razendsnelle laadmogelijkheden, verlaagde milieu-impact, verlaagde CO2-uitstoot en lagere productiekosten. Of er kunnen dezelfde prestaties worden gerealiseerd, maar dan met een veel kleinere batterij. Dat helpt om elektrisch rijden betaalbaarder en toegankelijker te maken.

Categorie Veiligheid: Total Safety Solutions

Total Safety Solutions heeft een universele ‘stop’ ontwikkeld voor elektrische voertuigen: de Emergency Plug®. Hiermee worden elektrische en hybride voertuigen in geval van nood of bij onderhoudswerkzaamheden direct onklaar gemaakt. Dat voorkomt onvoorspelbaar gedrag en creëert een veilige werkomgeving. Het anders zo uitgebreide – per voertuig verschillende – protocol wordt zo voor ‘first responders’ teruggebracht naar enkele seconden.

Student Award: TU Eindhoven (InMotion)

De ‘Next Generation Battery Pack’ kan in minder dan 4 minuten opladen en is op dit moment het snelst opladende batterijpakket in een raceauto ter wereld. Dat maakt ‘Electric Refueling’ mogelijk, waarbij een oplaadbeurt van een elektrische auto net zo snel is als een tankbeurt met fossiele brandstof. Om de warmte – die bij het snelle opladen van de batterij vrijkomt – uit het pakket te onttrekken is ‘Cell-level cooling’ toegepast, het individueel koelen van elke cel.

Misschien leuk om te lezen:

Zaterdag 22 juni: KNAC Poetsclinic

De KNAC poetsclinic is terug van weggeweest. Op zaterdag 22 juni leert autodetailer Marcel de Vries van MTEC Autodetailing in Eemnes u hoe u lak laat glanzen en herstelt.

Netcongestie: Utrechtse laadpalen uitgeschakeld bij stroompiek

De overbelasting van het stroomnet in de provincie Utrecht is momenteel zo groot dat het demissionaire kabinet en netbeheerders maatregelen nemen om netcongestie te voorkomen. Een van die maatregelen is de inzet van slimme laadpalen die uitschakelen bij drukte op het stroomnet.

Bron: Pixabay, https://pixabay.com/nl/photos/van-brienenoordbrug-rotterdam-winter-3894954/
Rijkswaterstaat: ‘Van Brienenoordbrug is veilig’

Rijkswaterstaat heeft gereageerd op de brandbrief die burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) deze week stuurden over de Rotterdamse Van Brienenoordbrug. Volgens de uitvoeringsorganisatie is er van instortingsgevaar geen sprake, maar is de oeververbinding wel ‘op leeftijd’.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors