Bezoekers

008733
Bezoekers vandaag : 7
Gisteren : 1131

Oppassen met schorsen WA-dekking autoverzekering

Veel auto-eigenaren doen het: het schorsen van het kenteken van een auto waarmee in de wintermaanden niet wordt gereden en de stalling ingaat. Dit om motorrijtuigenbelasting te besparen. Velen weten dat een auto niet onder de opstal- en/of inboedelverzekering valt en dat het dus verstandig is om de beperkte of volledige cascodekking door te laten lopen

Wat nauwelijks bekend is, is dat het ook verstandig is om ook de WA-dekking door te laten lopen als de auto in een algemene stalling wordt geplaatst waar ook andere objecten en voertuigen staan gestald. Als de eigen auto door bijvoorbeeld kortsluiting in brand raakt en daardoor ook andere auto’s in de stalling worden beschadigd, loopt de eigenaar van deze auto een grote kans om aansprakelijk te worden gesteld voor de schade aan deze auto’s. Zeker nu steeds vaker aansprakelijkheid door brand en/of explosie uitgesloten is op de AVB-verzekering van de eigenaar van de stalling.

Officieel valt aansprakelijkheid voor dit soort schade niet onder het WAM-risico als je naar de wetgeving kijkt. De auto neemt immers niet deel aan het verkeer en staat al geruime tijd veilig geparkeerd in de stalling. In de voorwaarden van de autoverzekering is dit aansprakelijkheidsrisico echter ook niet specifiek uitgesloten en daarmee is het gedekt onder de standaard WA-dekking. Maar dan moet deze dus niet worden geschorst.

Het gaat hier vooral om de verzekering voor een dagelijkse of moderne(re) hobby-auto. Oldtimerverzekeringen kunnen bij de meeste autoverzekeraars niet worden geschorst, die lopen het hele jaar door. De jaarpremie is immers al gebaseerd op een hoger risico in de zomer en een lager risico in de winter. Sommige oldtimerpolissen (zoals die van de KNAC) kennen ook een winterstopkorting. Het rijrisico is dan enkele wintermaanden niet verzekerd maar de WA-dekking blijft voor overige risico’s (zoals schade door zelfontbranding) wel doorlopen.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors