Bezoekers

034575
Bezoekers vandaag : 143
Gisteren : 425

Oprichting KNAC: Parijs-Amsterdam

De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club is bijna net zo oud als de auto zelf.

Oprichting KNAC: Parijs-Amsterdam

In Frankrijk, het ultieme autoland in deze beginfase, kwam de auto al snel bij de elite in de mode. Meer nog dan in Nederland ontstonden er in Frankrijk kleine autofabriekjes. De rivaliteit tussen de eerste fabrikanten was aanleiding voor de eerste grote autowedstrijden op de openbare weg.

In 1898, van 8 tot 13 juli, organiseerde de Automobile Club de France (ACF) een wegwedstrijd van Parijs naar Amsterdam. De route liep via Verdun, Luik en Nijmegen naar Amsterdam. Grote man was de voorzitter van de ACF , baron van Zuylen van Nyevelt tot de Haar die ook kasteel De haar in Haarzuilens had laten herbouwen.

Om het Nederlandse deel van de rally te organiseren werd naar het Franse voorbeeld door ACF lid Aertnijs de Nederlandsche Automobiel Club (N.A.C.) opgericht. De oprichtingsvergadering was op 2 april 1898 en vond plaats in Hotel Keizer Karel in Nijmegen. In aanwezigheid van een stel andere autoliefhebbers van het eerste uur, zoals J.P. Backx (later gekozen tot voorzitter), J.C. van der Meer, J. Kneppers, G. Wendelaer, A.S. Houwink, H. Mos en A. Stassar.  Aertnijs werd secretaris. Afgaande op de eerste notulen stelde de oprichtingsvergadering niet al te veel voor. Deze notulen vermelden alleen dat enkele heren de statuten zouden maken. Op 3 juli 1898 werden de statuten vastgesteld tijdens de tweede vergadering van de N.A.C. in het Haagsche Koffiehuis op het Vredenburg in Utrecht.

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors