Snelwegverlichting ‘s nachts weer aan

Op 550 kilometer aan snelwegen gaat de verlichting ‘s avonds en ‘s nachts weer aan. Het moet de veiligheid ten goede komen. Op plaatsen waar verlichting tot verstoring van beschermde diersoorten kan leiden, gaan de lantaarnpalen langs de snelweg niet aan. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Sinds het voorjaar van 2013 gaan op sommige snelwegen ‘s avonds na 21.00 uur of na 23.00 uur de lampen uit. In het regeerakkoord werd al afgesproken dat de maatregel zou worden teruggedraaid op plaatsen waar de verkeersveiligheid erbij gebaat is dat de verlichting de hele nacht blijft branden. Nieuw onderzoek wijst uit dat verlichting in het algemeen zowel de verkeersveiligheid als de beleving daarvan verbetert.

De KNAC steunt het voornemen van de minister om de verlichting op de snelwegen ’s avonds en ’s nachts weer aan te zetten. ‘Het draagt zeker in complexe situaties bij aan de verkeersveiligheid en het comfort van weggebruikers. Daarbij vinden wij het belangrijk dat zo spoedig mogelijk wordt overgegaan op LED verlichting, zowel vanuit het oogpunt van duurzaamheid als de mogelijkheden die LED verlichting biedt om de lichtsterkte te reguleren.’

Wet natuurbescherming

Het kan op sommige snelwegen wel wat langer duren voordat de verlichting weer aan gaat. De wet natuurbescherming verbiedt activiteiten die leiden tot het opzettelijk verstoren van beschermde diersoorten. Daarom moet eerst in kaart worden gebracht welke bedreigde soorten zich waar bevinden en waar sprake kan zijn van ongeoorloofde verstoring. Dat onderzoek neemt naar verwachting ongeveer een halfjaar in beslag.

Als een mogelijk “knelpunt” wordt gevonden, is aanvullend onderzoek nodig dat tot een jaar kan duren. Dat kan ertoe leiden dat eerst aanvullende maatregelen getroffen moeten worden om hinder voor dieren te voorkomen. De kosten daarvan worden afgewogen tegen de voordelen voor de veiligheid.

Misschien leuk om te lezen:

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors