Veel auto’s uit de verkoop door nieuwe cybersecurity-richtlijn

Door de invoering van een nieuwe cybersecurity-richtlijn op 7 juli 2024 zal de verkoop van flink wat automodellen in meer dan 50 landen worden beëindigd. De nieuwe richtlijn moet auto’s beschermen tegen hackers. Maar de aanpassing van veel oudere auto’s is te kostbaar, dus wordt de verkoop gestopt in landen waar de richtlijn van kracht wordt. Dat zijn onder meer de EU-landen, Australië en Japan.

Het gaat onder meer om de huidige Porsche Macan, de Volkswagen Up en verschillende bedrijfsauto’s, de Smart EQ Fortwo en de Renault Zoe. Eerder stopte Audi al met de TT en de Audi R8 gaat deze week helemaal uit productie. De cybersecurity-richtlijn werd al ingevoerd in 2022, maar voor oudere modellen was er twee jaar uitstel. 

Een autofabrikant mag een model ook aanpassen om aan de cybersecurity-richtlijn te voldoen, maar dat is in veel gevallen zo kostbaar dat de investering niet meer terug te verdienen valt. Volgens de richtlijn moet niet alleen de elektronica goed beschermd zijn tegen het hacken, maar moeten ook processen in de ontwikkelingsfase van een model anders worden ingericht en worden gecertificeerd. 

Overigens worden niet alle autofabrikanten getroffen door de nieuwe richtlijn. Bijvoorbeeld BMW en Mercedes hebben een dermate jong modellengamma, dat geen enkel model het slachtoffer wordt van de richtlijn. 
(Bron: Automobilwoche)

Misschien leuk om te lezen:

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors