Bezoekers

079498
Bezoekers vandaag : 293
Gisteren : 933

53.374 auto-inbraken

Vorig jaar registreerde de politie welgeteld 53.374 auto-inbraken in Nederland. Dat betekent dat er gemiddeld eens in de tien minuten een auto-inbraak wordt gepleegd. En met het huidige wagenpark van acht miljoen heeft u dus een kans van 1 op 150 dat u zelf slachtoffer wordt van een auto-inbraak. De kans is dus best groot dat u een keer aan de beurt bent geweest of nog aan de beurt komt. Airbags, ingebouwde navigatiesystemen, radio’s en wielen zijn populair.

Hebt u een beperkte of volledige cascodekking, dan worden de kosten van het repareren van de (braak)schade aan uw auto door uw verzekeraar vergoed. Maar vaak worden er ook nog andere spullen uit uw auto gestolen. Denk daarbij aan de zonnebril, mobiele telefoon, een los navigatiesysteem, een tas, laptop enzovoorts. Hiervoor biedt de beperkte of volledige cascodekking van uw autoverzekering geen dekking. Soms kunt u een beroep doen op uw inboedelverzekeraar. De dekkingsvoorwaarden verschillen echter flink per verzekeraar. Zo biedt de ene inboedelverzekering een maximum dekking van 1.000 euro voor spullen die uit de auto worden gestolen, terwijl de andere maximaal 250 euro dekt. Bovendien zijn er inboedelverzekeringen die helemaal geen dekking bieden bij auto-inbraak, of die dat slechts beperkt doen, bijvoorbeeld alleen als de spullen in een afgesloten ruimte waren opgeborgen.

Ook zitten er verschillen in wát er gedekt wordt. En soms is er alleen dekking bij inbraak in Nederland, omdat de verzekeraar ervan uitgaat dat u bij een inbraak in het buitenland op vakantie was en dan dus de reisverzekeraar kunt aanspreken. Terwijl u natuurlijk niet altijd met vakantie hoeft te zijn in het buitenland. Maar dan heeft u hier een meevaller, want bijna alle reisverzekeraars gaan ervan uit dat u bij een schade in het buitenland ook inderdaad op vakantie was en dit niet hoeft te bewijzen (de schade zelf uiteraard wel). Anderzijds gelden er wel steeds strenge voorwaarden: niet alleen moet de bagage in een afgesloten ruimte zijn opgeslagen waarbij de bagage niet van buiten de auto te zien mag zijn, maar ook moet u uw bagage uit de auto halen als er in het hotel zelf voldoende veilige ruimte is om uw bagage te stallen.

Onlangs besliste het Klachteninstituut Financiële Diensten (KIFiD) nog dat een verzekeringnemer zijn bagage uit zijn auto had moeten halen en in de hotelkamer had moeten opbergen. Dit terwijl de bagage in de afgesloten kofferbak lag. Reken er maar op dat schadebehandelaars van verzekeraars deze uitspraak op het prikbord hebben hangen. Let er dus in elk geval op dat u geen dure spullen (zichtbaar) in uw auto achterlaat. Zet uw auto bij voorkeur in het zicht of onder een lantaarnpaal en laat het dashboardkastje open, zodat potentiële inbrekers kunnen zien dat er niets te halen valt. En check vooraf even of er überhaupt dekking is op uw inboedelverzekering voor spullen die uit de auto worden gestolen. Dat voorkomt een heleboel narigheid achteraf.

Kees de Regt
Manager Verzekeringen

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors