Bezoekers

006293
Bezoekers vandaag : 336
Gisteren : 502

Auto-ontwerper Giotto Bizzarrini overleden 

Eerder deze week is bekend geworden dat Giotto Bizzarrini, een van de grootste Italiaanse auto-ontwerpers en ontwikkelaars, is overleden. Hij werkte onder meer voor Ferrari, Iso en Lamborghini en ontwierp een eigen race-auto. Hij werd 96 jaar oud.

Giotto Bizzarrini werd op 6 juni 1926 geboren in Livorno in de regio Toscane – zijn vader was een rijke landeigenaar. Giotto was zelf al vroeg geïnteresseerd in techniek en studeerde in 1953 af als ingenieur aan de Universiteit van Pisa. Hij gaf korte tijd ook les aan die universiteit tot hij in 1954 bij Alfa Romeo ging werken als testrijder. Hij kreeg al snel een goede reputatie voor het herkennen en oplossen van voertuigproblemen, waardoor Ferrari hem drie jaar later in dienst nam.

Bij Ferrari klom Bizzarrini snel op tot hoofdingenieur en was hij verantwoordelijk voor modellen als de Ferrari 250 GTO, die vandaag de dag nog altijd een van de meest legendarische sportwagens ooit is. 

Bizzarrini verliet Ferrari echter voordat 250 GTO klaar was. Hij richtte samen met Carlo Chiti en Romolo Tavoni, Automobili Turismo e Sport (ATS) op te concurreren met Ferrari. Maar Bizzarrini vertrok al snel weer om in 1962 hij zijn eigen ontwerp- en constructiebedrijf, genaamd Autostar, op te richten in Livorno. 

Daar ontwikkelde hij onder meer de twaalfcilindermotoren voor Lamborghini. En voor Iso Rivolta ontwierp Bizzarrini de IR300 en de Grifo. De Grifo werd na onenigheid met Iso Rivolta als Bizzarrini GT 5300 Strada verder gebouwd. Samen met Italdesign ontwikkelde Bizzarrini de Manta die in 1968 op de autoshow van Turijn verscheen en Italdesign een vaste plaats bezorgde in de voorhoede van de Italiaanse autodesignbedrijven. De Manta zelf bleef echter een concept. Giotto Bizzarrini hield zich vooral bezig met uitstekend ontwikkelingswerk, hij verwaarloosde de financiële kant van zijn bedrijf – zijn bedrijf ging in 1969 failliet.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors