Bezoekers

008737
Bezoekers vandaag : 11
Gisteren : 1131

Automatische controle op telefoongebruik in auto

Als eerste land in Europa gaat Nederland automatische controles invoeren voor het vasthouden van een mobiele telefoon achter het stuur van een auto. Vanaf 16 november worden camera’s ingezet die op viaducten zijn geplaatst, waarmee automatisch wordt geconstateerd of de bestuurder van een auto een mobiele telefoon in zijn of haar hand houdt. Als dat het geval is gaat de foto direct naar het Centraal Justitieel Incassobureau, waar een ambtenaar vaststelt of er inderdaad sprake is van een overtreding. Als dat het geval is krijgt de bestuurder een boete van 240 euro.

De camera’s fotograferen alle passerende voertuigen. Volgens het Openbaar Ministerie is het hoofd van de bestuurder niet in beeld, omdat er schuin naar beneden wordt gefotografeerd. De handen van de bestuurder en het kenteken zijn dat wel. Hoe dan kan worden vastgesteld dat de eigenaar op dat moment ook daadwerkelijk de bestuurder is, is nog niet duidelijk. De eigenaar van de auto kan de foto opvragen en tegen de boete in beroep gaan.

De nieuwe camera’s werken dag en nacht en bij alle weersomstandigheden. Volgens het Openbaar Ministerie zijn ze nodig omdat afleiding achter het stuur steeds vaker een rol speelt bij verkeersongevallen. In veel gevallen gaat het om bestuurders die snel even wat opzoeken of een appje versturen. Het vasthouden van mobiele apparaten achter het stuur is niet toegestaan. Tot voor kort trad de politie vooral op door automobilisten staande te houden, maar dat kost veel capaciteit. Daarom werd gezocht naar een methode van digitale handhaving. In Australië worden de camera’s al enige tijd met succes ingezet, aldus het OM. Bij een proef in Nederland werden op één dag met camera’s al 400 bestuurders betrapt. Dat komt voor een heel jaar al neer op 17 miljoen aan inkomsten voor het OM.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors