Milieuzones in het buitenland

België

Antwerpen

• Dieselauto’s – Sinds 1 januari 2017 verboden voor dieselauto’s die niet voldoen aan Euro 4 emissienorm of aan Euro 3 met roetfilter. Oudere diesels kunnen de stad alleen in tegen betaling vooraf.

• Benzineauto’s – vanaf 1 januari 2017 verboden voor benzineauto’s ouder dan Euro 1 (verplicht per 1 januari 1992). Oudere benzineauto’s kunnen de stad alleen in tegen betaling vooraf.

• Auto’s die ouder zijn dan 40 jaar mogen tegen betaling vooraf de milieuzone in. Check via deze link of uw auto de milieuzone in mag. 

Brussel

• Per 1 januari 2019 mogen dieselpersonenauto’s ouder dan Euro 3 en benzineauto’s ouder dan Euro 2 het gehele Brusselse Hoofdstedelijk Gewest alleen nog in met een dagpas van 35 euro en dat maximaal acht dagen per jaar. Wie met een ‘verboden’ diesel- of benzineauto zonder dagpas de lage emissiezone van Brussel binnengaat riskeert sinds 1 oktober 2018 een boete van 350 euro.

• Elk jaar wordt de milieuzone strenger. Vanaf 1 januari 2020 gaan ook Euro 3-diesels in de ban. In 2025 zullen uiteindelijk alleen nog Euro 6-diesels Brussel in mogen en benzineauto’s vanaf Euro 3 en jonger. Vanaf 2030 zijn dieselauto’s helemaal verboden in Brussel. Kijk voor meer informatie op lez.brussels.

Frankrijk

Wie vanaf 1 juli 2017 een stad in Frankrijk in wil rijden met de auto of motor, doet er verstandig aan het Crit’Air milieuvignet aan te schaffen. Het vignet is inmiddels al verplicht voor de binnenstad van Parijs, Lyon, Grenoble, Annecy, Toulouse, Straatsburg, Rennes, Montpellier, Bordeaux, Lille en in de vallei van de Arve, en in de Drome. De regels worden elk jaar strenger. In Parijs worden diesels van voor 2001 geweerd per 1 juli 2019.

Frankrijk wil met het vignet vervuilende auto’s en motorfietsen weren uit de binnensteden. Het Crit’Air milieuvignet is er in zeven kleuren, van lichtblauw voor de schoonste voertuigen (volledig elektrisch en op waterstof) tot grijs voor auto’s met dieselmotor van voor 2000.

In Parijs zijn de regels het meest uitgebreid. Auto’s gebouwd voor 1 januari 1997 en motoren van voor 1 juni 2000 mogen op werkdagen tussen 8:00 en 20:00 uur niet in het gebied binnen de Boulevard Périphérique komen. Alleen voor auto’s ouder dan 30 jaar op een Frans kenteken kan een uitzondering gelden.
Om de zone in te mogen rijden is dus een sticker nodig. De prijs daarvan is € 4,21 inclusief verzendkosten. Ga naar certificat-air.gouv.fr en kies indien gewenst rechtsboven voor de Engelse taal. De levertijd van de sticker is tot 3 weken. Alleen te betalen met creditcard.
In Lyon en Grenoble geldt de zone alleen bij een piek in de luchtvervuiling. In Lille alleen als er sprake is bij aanhoudende luchtvervuiling.
Meer informatie vindt u op: www.crit-air.fr/nl/  De informatie over milieuzones in Frankrijk is aan verandering onderhevig.

Duitsland

In Duitsland zijn de afgelopen jaren in vele steden ‘Umweltzones’ ingesteld. Je mag zo’n zone alleen in als je auto aan de milieueisen voldoet. Dat zijn dan meestal diesels die voldoen aan de Euro 4-norm en benzineauto’s die voldoen aan de Euro 2-norm, maar ewr zijn steeds meer steden die een veel strenger beleid hanteren en bijvooorbeeld diesels die geen Euro 6 hebben weren. Een sticker op je voorruit – rood, geel of groen van kleur met respectievelijk het cijfer 2, 3 of 4 – laat zien hoe schoon je auto is. In de meeste steden mag je alleen de milieuzone in met een groene sticker. Meer informatie over de milieusticker en de mogelijkheid om er een te bestellen vindt u hier.

Oldtimers met een historisch kenteken die in Duitsland als zodanig geregistreerd staan (het voertuig moet tenminste 30 jaar oud zijn en voorzien zijn van het “H”-kenteken of het rode “07”-kenteken) of oldtimers geregistreerd in andere landen van de EU die aan hun lokale regels voldoen (in Nederland dus minstens 40 jaar oud), hebben een permanente ontheffing voor de milieusticker.

Indien uw oldtimer in Nederland geregistreerd is, een datum eerste toelating heeft van vóór 1 januari 1978, en het voertuig voorzien is van Nederlandse historische kentekenplaten (de blauwe platen) heeft u dus geen milieusticker nodig. Om een Umweltzone in te mogen rijden, heeft u nog wel een FIVA Identity Card nodig. Deze kunt u in Nederland bij de FEHAC aanvragen. Nadere informatie over deze Identity Card vindt u op: www.fehac.nl/fiva-id-cards.
Indien u uw oldtimer binnen de Umweltzone parkeert, dient u een kopie van uw Nederlandse kentekenbewijs of de genoemde Identity Card duidelijk zichtbaar te plaatsen.

Spanje

In en om Barcelona mag je vanaf 1 januari 2019 niet meer rijden met een oudere auto. In de stad zelf en 39 omliggende deelgemeentes geldt op weekdagen een milieuzone voor personenauto’s van voor januari 1997 en bestelauto’s van voor oktober 1994. Barcelona maakt geen verschil tussen benzineauto’s en diesels. Vanaf december 2017 zullen de genoemde categorieën auto’s al worden geweerd op dagen dat de luchtkwaliteit in de stad slecht is. 

Op de website van de ANWB is een uitgebreider overzicht van milieuzones te vinden: www.anwb.nl/milieuzone