Milieuzones in het buitenland

België

Antwerpen

• Dieselauto’s – Sinds 1 februari 2017 verboden voor dieselauto’s die niet voldoen aan Euro 4 emissienorm of aan Euro 3 met roetfilter. Oudere diesels kunnen de stad alleen in tegen betaling vooraf.

• Benzineauto’s – Sinds 1 februari 2017 verboden voor benzineauto’s ouder dan Euro 1 (verplicht per 1 januari 1992). Oudere benzineauto’s kunnen de stad alleen in tegen betaling vooraf.

• Auto’s die ouder zijn dan 40 jaar mogen tegen betaling vooraf de milieuzone in. Check via deze link of uw auto de milieuzone in mag. 

Brussel

• Per 1 januari 2018 mogen dieselpersonenauto’s ouder dan Euro 2 het gehele Brusselse Hoofdstedelijk Gewest alleen nog in met een dagpas maximaal acht dagen per jaar in. De dagpas zal vrijwel zeker 35 euro per dag kosten.

• Elk jaar wordt de milieuzone strenger: per 1 januari 2019 worden ook Euro 2-diesels geweerd en benzineauto’s ouder dan Euro 2. Vanaf 1 januari 2020 gaan ook Euro 3-diesels in de ban. In 2025 zullen uiteindelijk alleen nog Euro 6-diesels Brussel in mogen en benzineauto’s vanaf Euro 3 en jonger. Kijk voor meer informatie op lez.brussels.

Frankrijk

Wie vanaf 1 juli 2017 een stad in Frankrijk in wil rijden met de auto of motor, doet er verstandig aan het Crit’Air milieuvignet aan te schaffen. Het vignet is al verplicht voor de binnenstad van Parijs en Lyon, maar zal in september ook gaan gelden voor Montpellier, Bordeaux en Lille. Vrijwel zeker volgen er snel daarna nog meer steden.

Frankrijk wil met het vignet vervuilende auto’s en motorfietsen weren uit de binnensteden. Het Crit’Air milieuvignet is er in zeven kleuren, van lichtblauw voor de schoonste voertuigen (volledig elektrisch en op waterstof) tot grijs voor auto’s met dieselmotor van voor 2000.

In Parijs zijn de regels het meest uitgebreid. Auto’s gebouwd voor 1 januari 1997 en motoren van voor 1 juni 2000 mogen op werkdagen tussen 8:00 en 20:00 uur niet in het gebied binnen de Boulevard Périphérique komen. Alleen voor auto’s ouder dan 30 jaar op een Frans kenteken kan een uitzondering gelden.
Om de zone in te mogen rijden is dus een sticker nodig. De prijs daarvan is € 4,80 inclusief verzendkosten. Ga naar certificat-air.gouv.fr en kies indien gewenst rechtsboven voor de Engelse taal. De levertijd van de sticker is 4 tot 6 weken. Alleen te betalen met creditcard.
In Lyon en Grenoble geldt de zone alleen bij een piek in de luchtvervuiling. In Lille alleen als er sprake is bij aanhoudende luchtvervuiling.
Meer informatie vindt u op: www.crit-air.fr/nl/  De informatie over milieuzones in Frankrijk is aan verandering onderhevig.

Duitsland

In Duitsland zijn de afgelopen jaren in tal van steden, zoals Bremen, Dortmund, München en Keulen ‘Umweltzones’ ingesteld. Je mag zo’n zone alleen in als je auto aan de milieueisen voldoet. Dat zijn dan diesels die voldoen aan de Euro 4-norm en benzineauto’s die voldoen aan de Euro 2-norm. Een sticker op je voorruit – rood, geel of groen van kleur met respectievelijk het cijfer 2, 3 of 4 – laat zien hoe schoon je auto is. In de meeste steden mag je alleen de milieuzone in met een groene sticker. Meer informatie over de milieusticker en de mogelijkheid om er een te bestellen vindt u hier.

Spanje

In en om Barcelona mag je vanaf 1 januari 2019 niet meer rijden met een oudere auto. In de stad zelf en 39 omliggende deelgemeentes geldt op weekdagen een milieuzone voor personenauto’s van voor januari 1997 en bestelauto’s van voor oktober 1994. Barcelona maakt geen verschil tussen benzineauto’s en diesels. Vanaf december 2017 zullen de genoemde categorieën auto’s al worden geweerd op dagen dat de luchtkwaliteit in de stad slecht is. 

Op de website van de ANWB is een uitgebreider overzicht van milieuzones te vinden: www.anwb.nl/milieuzone