BOVAG, FEHAC en KNAC lanceren Vrijwillige Klassieker Inspectie

BOVAG-afdeling Dutch Car Restorers , FEHAC en KNAC lanceren vandaag op de Interclassics Classic Car Show Maastricht de Vrijwillige Klassieker Inspectie (VKI). Deze inspectie is bedoeld voor klassieke auto’s van 50 jaar en ouder, die sinds begin 2021 vrijgesteld zijn van de apk-plicht.

Sinds begin 2021 zijn auto’s van 50 jaar en ouder vrijgesteld van de apk (algemene periode keuring), omdat deze oldtimers vaak weinig rijden en hun eigenaren volgens toenmalig minister Van Nieuwenhuizen “veel aandacht besteden aan het onderhoud van hun voertuig”. En dat klopt, maar in de herfst en winter staan de  oldtimers vooral stil. En juist deze stilstand kan tot problemen leiden. Om veilig en niet onnodig milieubelastend op pad te gaan, en om deze oldtimers in goede conditie te houden, kunnen deze auto’s nu de Vrijwillige Klassieker Inspectie ondergaan, bij gecertifieerde bedrijven.

Veiligheid, milieu en behoud

Bij de Vrijwillige Klassieker Inspectie kijkt een inspecteur naar veiligheid en milieu, maar ook naar aandachtspunten die van belang zijn voor het behoud van de klassieker. Na afloop van een inspectie ontvangt de eigenaar een inspectierapport over de status van de klassieker. Als de auto voldoet aan alle veiligheids- en milieu-eisen krijgt de auto een keuringssticker met de klassieke krul. Het inspectierapport kan als startpunt dienen voor een onderhouds- of restauratieplan. Ook kan de klassiekerinspectie ingezet worden als extra check bij aankoop.

Levensduur

Peter Staal, voorzitter KNAC: “Juist klassiekers hebben regelmatig onderhoud nodig, ook om niet direct zichtbare problemen op te sporen. Het voorkomt zorgen, het verlengt de levensduur van je klassieker en het is belangrijk voor de verkeersveiligheid en het milieu.”

Stefan Hulman van de FEHAC: “Om klassiekerbezitters te ondersteunen bij het in uitstekende staat houden van hun klassieker hebben BOVAG Dutch Car Restorers, FEHAC en KNAC de Vrijwillige Klassieker Inspectie gezamenlijk in het leven geroepen. Niet iedere klassiekereigenaar is immers even technisch onderlegd. De checklist van deze inspectie is gemaakt op basis van de bestaande apk voor klassieke voertuigen.”

Schoonheid 

Han ten Broeke, algemeen voorzitter van de BOVAG: “We hebben tegenwoordig terecht heel veel aandacht voor schone auto’s, maar misschien wel te weinig voor de schoonheid van auto’s. Daarom is het goed dat er nu deze Vrijwillige Klassieker Inspectie is, om ons fraaie mobiele erfgoed in uitmuntende conditie te houden.”

De Vrijwillige Klassieker Inspectie is een initiatief van de Stichting Vrijwillige Klassieker Inspectie waar BOVAG Dutch Car Restorers, FEHAC en KNAC zitting in hebben. Meer informatie op www.vrijwilligeklassiekerinspectie.nl. Hier is ook een overzicht van de tot nu toe gecertificeerde bedrijven en binnenkort te certificeren bedrijven te vinden. Deze lijst zal steeds verder worden uitgebreid. Bedrijven die de VKI uitvoeren worden gecertificeerd en vervolgens regelmatig gecontroleerd door Aboma om constante hoge kwaliteit van de VKI te waarborgen.

Misschien leuk om te lezen:

Bron: Pixabay, https://pixabay.com/nl/photos/van-brienenoordbrug-rotterdam-winter-3894954/
Rijkswaterstaat: ‘Van Brienenoordbrug is veilig’

Rijkswaterstaat heeft gereageerd op de brandbrief die burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) deze week stuurden over de Rotterdamse Van Brienenoordbrug. Volgens de uitvoeringsorganisatie is er van instortingsgevaar geen sprake, maar is de oeververbinding wel ‘op leeftijd’.

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors