CDA: twijfels over verbod nieuwe benzine- en dieselauto’s in 2030

Het CDA in het Europees Parlement heeft grote twijfels of een verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s in 2030 juridisch haalbaar is. In het concept-klimaatakkoord wil Nederland een nationaal verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s vanaf 2030. Ook Zweden en Denemarken overwegen soortgelijke maatregelen. “Ik heb grote twijfels. We kennen niet voor niets een EU-typegoedkeuring, een markttoelating voor auto’s voor de gehele interne markt in Europa. Europa kent bovendien geen gepland verbod op één bepaalde voorstuwingstechniek”, zegt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, die opheldering heeft gevraagd aan de Europese Commissie.

Parallelimport van auto’s die op benzine of diesel rijden wil Den Haag eveneens verbieden. Dat verbod zou betekenen dat dealers geen gewone auto uit andere EU-landen mogen halen door inkoop bij verhuurbedrijven, veilingen of direct bij fabrikanten. De CDA-politica, lid van de EP-milieucommissie, wil daarom weten of een dergelijk verbod volgens Brussel strookt met Europese wetgeving zoals het vrij verkeer van goederen.

 Samen met CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vraagt Schreijer-Pierik de Europese Commissie om een oordeel over de Nederlandse kortingen op de fiscale bijtelling en stekkersubsidie voor peperdure elektrische auto’s. Die fiscale maatregelen zijn gebaseerd op een omstreden rekenmodel en veroorzaken mogelijke belastingtegenvallers van honderden miljoen euro’s.

Volgens kenners is het de gemeente Amsterdam niet toegestaan zelf alle diesel- en benzineauto’s uit de stad te weren. Schreijer-Pierik wil weten of een EU-land überhaupt buitenlandse auto’s met een verbrandingsmotor van zijn wegen mag weren. “Zonder een algemeen EU-verbod zou dit niet moeten kunnen vanwege het vrij verkeer van personen en goederen in het Europees verdrag. Of kunnen straks auto’s met een Belgisch of Duits kenteken hier wel gewoon op benzine door blijven rijden, terwijl het voor eigen burgers verboden wordt?”

Misschien leuk om te lezen:

Bron: Pixabay, https://pixabay.com/nl/photos/van-brienenoordbrug-rotterdam-winter-3894954/
Rijkswaterstaat: ‘Van Brienenoordbrug is veilig’

Rijkswaterstaat heeft gereageerd op de brandbrief die burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) deze week stuurden over de Rotterdamse Van Brienenoordbrug. Volgens de uitvoeringsorganisatie is er van instortingsgevaar geen sprake, maar is de oeververbinding wel ‘op leeftijd’.

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors