Bezoekers

025608
Bezoekers vandaag : 333
Gisteren : 543

Unieke autosporttrofee komt ‘thuis’ bij de KNAC

Bijna tegelijk met de aankondiging dat de Formule 1 weer terugkeert op Circuit Zandvoort, kwam een unieke herinnering aan het autosportverleden van Zandvoort weer boven water. Het gaat om de beker die werd uitgereikt aan de winnaar van de allereerste races in Zandvoort in 1939 door Prins Bernhard.

KNAC-directeur Peter Staal ziet de trofee als een prachtige link tussen het roemruchte verleden en het heden van Zandvoort. Want het is juist de gelijknamige kleinzoon van Prins Bernhard die circuiteigenaar de terugkeer van de Formule 1 heeft geïnitieerd. De KNAC organiseerde in het verleden alle Grand Prix van Nederland.

’Geweldig nieuws’

“Het is geweldig nieuws dat de Grand Prix terugkomt”, zo vertelt Peter Staal in dagblad De Telegraaf. “We hadden geen echte voorkeur voor Assen of Zandvoort, maar nu we horen dat het Zandvoort wordt vanwege het rijke verleden, vinden we dat toch wel heel erg leuk. Deze beker is de belangrijkste herinnering aan de aller vroegste geschiedenis”.

De opgedoken autosporttrofee werd op 3 juni 1939 uitgereikt aan Piet Nortier. Hij was een bekende Nederlander nog voor dat begrip bestond. Nortier racete op motoren en met auto’s, schreef erover en hield praatjes voor de radio. Hij was er vanzelfsprekend bij tijdens de première in Zandvoort. De races werden toen nog niet verreden op het circuit zoals het er nu ligt, want dat opende pas in 1948. De wedstrijden vonden plaats op een stratenparcours in de toen nieuwbouwwijk noord.

Nortier won de belangrijkste koers voor sportwagens met een BMW 328. De bokaal koesterde hij tot zijn dood in 1984. De man die hem van de weduwe Nortier kreeg, schenkt hem nu aan de KNAC. Peter Staal vond hem maandagmorgen op zijn bureau. Wat Staal betreft zal de prijs een mooie plek krijgen in een expositie die stil staat bij het rijke verleden van de Nederlandse GP. Hij gaat hem met alle plezier zelf brengen. “Want natuurlijk ga ik naar de Grand Prix. Die wil toch niemand missen?”

(Bron: De Telegraaf)

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors