Bezoekers

025581
Bezoekers vandaag : 306
Gisteren : 543

Chroom mogelijk al in 2024 verboden

De Europese Unie overweegt om al in 2024 het gebruik van chroom te verbieden. Bij de productie van chroomcoatings ontstaan namelijk zeer giftige stoffen. Deze zouden tot 500 keer schadelijker zijn dan dieseluitlaatgassen en bovendien kankerverwekkend. 

In de praktijk zou dat betekenen dat verchroomde carrosseriedelen zouden moeten verdwijnen. Bij de meeste moderne auto’s is het chroomkleurige versiersel meestal gewoon gemaakt van kunststof. En daar wordt dan een laagje in chroomkleur op aangebracht. Als dat ook echt chroom is, zal dat eveneens onder het verbod vallen. Er bestaat ook chroom-effect verf die niet giftig is.

Een groter probleem doet zich voor bij de restauratie van klassieke auto’s waarvan de verchroomde delen hun glans hebben verloren. Het opnieuw laten verchromen in de EU zal dan straks niet meer toegestaan zijn. Of ook het laten verchromen buiten de EU straks verboden wordt, is nog niet duidelijk. 

Overigens wordt niet alleen de autoindustrie getroffen door het chroomverbod. Ook in de sanitairsector wordt veel chroom toegepast. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors