Bezoekers

034576
Bezoekers vandaag : 144
Gisteren : 425

Cobra Club Nederland

Precies een kwart eeuw na het einde van de productie van de roemruchte Cobra werd in ons land de Cobra Club Nederland opgericht. Een relatief kleine, maar fanatieke club en natuurlijk vriendenclublid van de KNAC.

De Cobra Club is opgericht in 1992 en heeft ruim tweehonderd leden. Dat zijn niet alleen enthousiaste eigenaren van originele Cobra’s, maar ook bezitters en bouwers van replica’s, alsmede geïnteresseerden in deze bijzondere sportwagen.

Big block

De Cobra vindt zijn oorsprong in de Britse AC Ace, die vanaf 1953 werd gebouwd. In 1961 werd de productie van motoren in de fabriek in Bristol onderbroken, maar de Amerikaan Carroll Shelby loste dit op door er een 4,3 liter Ford V8 in te hangen. Niet zwaarder en toch twee keer zo sterk. Vanaf 1962 gingen de AC’s zonder motor op transport naar de Californische werkplaats van Shelby. Deze had ook al een naam voor de aangepaste AC: Cobra.

Niet lang daarna werden de auto’s geleverd met een zevenliter Ford big block V8, goed voor 480 pk. Daarvoor moest de auto wel worden verbreed, maar toen was de Cobra 427 toch echt geboren. De krachtpatser legde de honderdsprint af in vier tellen, voor die tijd ongehoord. De productie van de originele Cobra stopte in 1967.

Bouwpakket

Omdat er maar zo weinig Cobra’s zijn gebouwd is een origineel exemplaar tegenwoordig onbetaalbaar. Vorig jaar werd er op een veiling in Amerika zelfs nog een exemplaar verkocht voor 5,1 miljoen dollar! Een (zelfgebouwde) replica is dan ook het beste antwoord voor mensen die ervan dromen ooit een Cobra te bezitten. Er zijn veel modellen in evenzovele prijsklassen, waarbij er vaak ook nog gekozen kan worden uit bouwpakketten of kant-en-klare Cobra-replica’s. Ook de replica’s hebben aanpassingen en/of onderhoud nodig. Dit nemen veel leden van Cobra Club Nederland graag ter hand.

Saamhorigheid

De leden van de club ontvangen vier keer per jaar het verenigingsblad: de Paper Snake. Daarin staan verhalen van leden die een Cobra gekocht hebben of over hun ‘werk’ aan hun auto. Het tijdschrift bevat ook artikelen over het merk en andere interessante auto’s en natuurlijk foto’s van toerritten en andere bijeenkomsten. Digitale informatie vinden de leden op het forum en binnenkort via een app.
De toerritten worden deels door de club en deels door de leden zelf georganiseerd. Zoals bij veel clubs geeft het samenzijn voor veel leden niet alleen gezelligheid, maar ook een gevoel van saamhorigheid. Dit jaar viert de Cobra Club zijn dertigjarig bestaan en wordt in juni de European Cobra Meeting georganiseerd. Het gaat hier om een meerdaags evenement dat plaatsvindt in Zuid-Limburg, waar Cobra’s uit heel Europa worden verwacht.

Website: cobraclub.nl

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors