Bezoekers

006319
Bezoekers vandaag : 362
Gisteren : 502

Consument ziet waterstofauto als duurzaam alternatief

waterstof

De waterstofauto wordt gezien als een interessant alternatief voor benzine- en elektrische auto’s. Dit blijkt uit een grootschalig kwalitatief onderzoek, uitgevoerd door de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) en de Bovag. Van het ondervraagde algemene publiek blijkt bijna de helft bereid tot 10 minuten om te rijden om waterstof te kunnen tanken. Moet er langer dan 20 minuten worden gereden, dan haakt men af, zo blijkt onder meer. 

Het onderzoek is uitgevoerd onder KNAC-leden, leaserijders en het algemene publiek. Met name het feit dat waterstofauto’s geen gebruik maken van een groot en zwaar accupakket, zoals in batterij-elektrische auto’s, noemt 80 procent van het algemene publiek als belangrijk voordeel. Andere pluspunten van waterstofauto’s die worden genoemd zijn: geen CO2-uitstoot en geen luchtverontreiniging. Vooral de KNAC-leden zien de grotere actieradius van waterstofauto’s en het sneller kunnen tanken ten opzichte batterij-elektrische auto’s als een belangrijk voordeel. De impact van de accu op het milieu blijkt onder de respondenten een gedeelde zorg. 

Tankstations

Het gebrek aan waterstoftankstations en de hoge aanschafprijs van waterstofauto’s zien alle drie categorieën van ondervraagden als een belangrijk nadeel. Het argument dat waterstof minder groen zou zijn dan vaak wordt beweerd wordt ook door KNAC-leden genoemd. Een deel van het algemene publiek en de leaserijders zet vraagtekens bij de veiligheid van waterstof omdat het explosief is. Opvallend is dat dit aspect van veiligheid bij de KNAC-leden niet speelt.

In het onderzoek is onder meer de vraag gesteld wie zich als eerste in een waterstofauto ziet rijden. Onder de automobilisten met een eigen auto scoren de KNAC leden (16 procent) het hoogst. Onder de groep leaserijders scoren de werknemers met een leaseauto van de werkgever het hoogst (29 procent). Zij geven aan vaker bereid te zijn om langer te rijden naar een waterstoftankstation. Ongeveer 8 procent van deze leaserijders is zelfs bereid om een half uur te rijden naar het dichtstbijzijnde tankstation. 

KNAC en Bovag

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Bovag, met als doel de interesse en de verwachtingen van de consumenten inzake waterstofauto’s in kaart te brengen. Zowel het kennisniveau, de diverse opinies als de onderliggende gedachten en argumenten komen door dit kwalitatieve onderzoek in beeld.

In een reactie op de resultaten laat de KNAC weten verheugd te zijn met de inzichten die het onderzoek biedt. Niet eerder namelijk is er een grootschalig kwalitatief onderzoek onder consumenten uitgevoerd. De KNAC gaat alle inzichten actief delen met de relevante partijen en zal hierbij ook steeds het perspectief van de consument onder de aandacht brengen.

Bovag vindt de opgedane inzichten nuttig en zal die delen met leden en stakeholders. Het is duidelijk dat waterstof nog een lange weg heeft te gaan, maar dat het wel een aandrijving met potentie is. 

De resultaten van het onderzoek kunt via deze link downloaden.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors